Daniel Constantin: Va fi un proces de reorganizare la APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu exclude schimbarea conducerii centrale a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) printr-o reorganizare a instituţiei, în urma scandalului de fraudă cu fonduri europene în care este suspectat că ar fi implicat şi directorul general al APIA, Gheorghe Benu.

„Va fi un proces de reorganizare la APIA, aşa cum este derulat şi la APDRP. Vom vedea în ce măsură vom reorganiza şi ce se va întâmpla, dar până când nu vom avea o decizie a instanţei nu putem decide într-un sens sau altul. Important este să vedem care sunt fraudele acolo, dacă ele există şi să vedem ce hotărăsc judecătorii, pentru că probabil astăzi (joi n.r.) se vor pronunţa cu privire la cei care sunt pe plan local şi în conducerea centrală a APIA. Eu nu aş vrea să cred că totuşi cei din conducerea centrală a APIA au fost implicaţi într-o reţea. Nu aş vrea să cred că la vârf există cineva care să protejeze cea mai mică fraudă în gestionarea fondurilor europene. Până când nu se va lua o decizie, funcţionează prezumţia de nevinovăţie”, a declarat ministrul Agriculturii, la expoziţia Agriplanta 2014, întrebat dacă va schimba conducerea APIA, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte suspendarea din funcţie pe perioada cercetărilor a şefului APIA, Constantin a afirmat că va proceda în conformitate cu legea funcţionarului public, după ce se va pronunța instanţa.

Pe de altă parte, Daniel Constantin regretă problema de imagine în care este implicată Agenţia de Plăţi în condiţiile în care instituţia a fost fruntaşă în atragerea de fonduri europene în anul 2013, cu aproape 1,5 miliarde de euro.

„Este păcat pentru că este agenţia care a ajutat cel mai mult fermierii anul trecut, dar şi în primăvară. Este prima dată din 2007 când reuşim să plătim la timp în agricultură. Îmi pare rău şi pentru cei 5.000 de angajaţi de la APIA pentru că instituţia a atras anul trecut şi anul acesta cele mai multe fonduri europene dintre toate instituţiile din România, aproape 1,5 miliarde de euro numai în 2013, şi din păcate are acum astfel de probleme de imagine. Eu fac un apel la toţi cei care lucrează la centrele judeţene ale APIA să fie foarte atenţi în gestionarea fondurilor europene. Ele trebuie gestionate cu atenţiei fără niciun fel de scăpare”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a afirmat că înainte cu două zile de declanşarea anchetei DNA, a cerut Corpului de Control al ministerului un audit intern la APIA centrală şi centrul local de la Suceava în baza unor informaţii pe care le-a primit din mai multe judeţe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE