La  data de 8 iulie 2015, in  cultura  de  porumb, continutul  de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm prezinta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata (SM), puternica (SP) si extrema (SE), in Banat, Crisana, Moldova, cea mai mare parte  a Dobrogei, vestul  Transilvaniei, nordul si izolat  in estul  Olteniei,  vestul Maramuresului,  local  in  sudul si nord-estul Munteniei.

Pe suprafete agricole extinse din Maramures, Transilvania, Oltenia si Muntenia, local in centrul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se incadreaza in limite satisfacatoare (AS) pana la apropiate de optim (ApO) si optime (AO), anunta Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Pentru maine, specialistii ANM au emis o atentionare meteorologica de Cod Galben. Canicula va persista in cea mai mare parte a Munteniei si a Olteniei, dar si in jumatatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

Instabilitatea atmosferica se va accentua in cursul noptii de miercuri spre joi (8/9 iulie) in regiunile din vestul si nord-vestul tarii. Local vor fi intensificari ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice, caderi de grindina si averse ce izolat pot avea caracter torential.

Asemenea fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de joi local in centru si in est, precum si in zonele montane, iar seara si in sud si sud-est.