Prognoza agrometeorologica pentru perioada 01 – 07 Iulie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in aproape toata tara, se arata in prognoza agrometeorologica realizata de ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 16…26°C, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22…32°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va situa intre 9…20°C, la nivelul intregii tari.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, in prima parte a intervalului, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 01 – 07 Iulie 2015

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Banat, Crisana, Moldova, pe suprafete extinse din Dobrogea, sud-estul si estul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, si nord-vestul Olteniei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei si Munteniei, izolat in centrul Dobrogei.

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, Crisana, Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, estul si sud-estul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei. In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Transilvania si Muntenia, izolat in centrul Dobrogei si nordul Banatului aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 01 – 07 Iulie 2015

Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina o evolutie normala a proceselor de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare, precum si a celor de coacere si maturare la cerealierele de toamna, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa solului.

Culturile de toamna (orz si grau), functie de data semanatului isi vor continua inflorirea, maturitatea in lapte si ceara (20-100%), precum si maturitatea deplina (10-70%). La orzul si orzoaica de toamna ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Pe majoritatea suprafetelor agricole, rapita va inregistra coacerea boabelor in silicve (70-100%), maturitatea deplina (10-70%) si local recoltarea.
In functie de data semanatului, la floarea-soarelui se vor semnala infrunzirea (10-25 frunze) si formarea calatidiului (10-100%), izolat fiind posibila declansarea fazei de inflorire (10-20%).

La cultura de porumb se va finaliza formarea frunzei a treia (80-100%), plantele aflandu-se predominant la infrunzire (10-18 frunze) si aparitia paniculului (10-30%).
Sfecla de zahar isi va continua formarea rozetei de frunze si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%).

In principalele bazine specializate, cartoful va parcurge cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (10-100%), precum si imbobocirea si inflorirea (10-80%).

Speciile pomicole se vor afla in fazele de crestere a lastarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Vita de vie din majoritatea podgoriilor va inregistra infrunzirea, inflorirea, iar la soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor de fertilizare, erbicidare, prasile manuale si mecanice, tratamente fito-sanitare, etc., exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 01 – 07 Iulie 2015

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a fructelor de sezon si a cerealierelor de toamna;
  • Lucrari de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile prasitoare;
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol;
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si a daunatorilor (tratamentefito-sanitare) la pomii fructiferi si vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE