Prognoza agrometeorologică pentru perioada 11-16 martie 2015

Facebook
Twitter

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, la nivelul întregii țări, potrivit prognozei agrometeorologice realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1…10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5…5°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3…15°C, pe întreg teritoriul agricol.

Sunt prognozate precipitații sub formă de ploaie, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), însoțite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfășura pe ansamblu normal, în aproape toată țara, exceptând zonele depresionare unde plantele se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic.

Funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%).

Rapiţa semănată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire (6-10 frunze), la scara întregii ţări.

La speciile pomicole şi viticole se va înregistra stadiul de repaus biologic, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respective fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
  • Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Pregatirea patului germinativ în vederea însămânțărilor din prima urgență (borceag, mazăre, lucernă etc.) și efectuarea arăturilor de primăvară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE