Printr-un proiect finantat prin Masura 123, „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, doi frati au obtinut o finantare nerambursabila de 914.722 de lei pentru a-si dezvolta capacitatea de procesare a fructelor.

Judetul Dambovita este prin traditie un campion al pomiculturii din Romania. In ciuda greutatilor intampinate, taranii de pe vaile Dambovitei si Ialomitei nu s-au lasat de pomicultura. Mai mult, au rezistat si o mare parte a exploatatiilor de profil infiintate pe vremea comunistilor, care au fost preluate de oameni cu mare dragoste de pomi.

Singurele plantatii abandonate au fost cele din zona de campie – Gaiesti si Moreni. In prezent, judetul contabilizeaza aproximativ 10.000 ha de livezi. Exista plantatii intensive in aproape toate localitatile cu traditie: Voinesti, Valeni, Malu cu Flori, Gemenea, Candesti, Dragodanesti si Gheboaia. Mai toate fermele mari au ramas la fel ca inainte de 1989.

In prezent, in judet sunt inregistrati peste 100.000 de pomicultori, potrivit datelor Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala. Nu-i gospodarie in satele de deal si munte fara livezi. Oamenii au achizitionat tractoare, utilaje, ba chiar si spatii de depozitare. Problema apare insa atunci cand trebuie sa valorifici productia. Si e pacat sa vinzi doar produsul brut si sa nu te gandesti sa ii adaugi valoare prin prelucrare.

Viorel si Gheorghe Cigaran, doi frati de 46, respectiv 50 de ani, din Valeni, care provin dintr-o familie de pomicultori, au investit peste 500.000 de euro intr-o mica fabrica de sucuri naturale, iar in 2010 au lansat pe piata brandul Parmen. Au infiintat firma in anul 2000, activitatea centrala a societatii fiind pomicultura. Necesitatea de a diversifica oferta si a vinde mai multe produse i-a determinat sa lanseze un brand de sucuri naturale.

„Sa faci productie nu este foarte greu daca inveti si-ti place ceea ce faci. In schimb, pentru a fi eficient si pentru a te mentine pe piata esti nevoit sa inchei lantul de productie cu celelalte verigi, inclusiv valorificarea produselor si diversificarea ofertei. De aici a plecat si proiectul nostru, de la necesitatea diversificarii ofertei si a inchiderii lantului productiei cu desfacerea acesteia“, spun cei doi antreprenori.

Beneficiarii proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR sunt absolventi ai Liceului Agricol Voinesti. Viorel Cigaran este si absolvent al Facultatii de Horticultura din cadrul Institutului Agronomic Bucuresti, iar Gheorghe Cigaran are studii superioare in marketing.

Obiectivul general al proiectului implementat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR a fost cresterea competitivitatii societatii prin realizarea de investitii in noi capacitati de productie, crearea de noi produse cu valoare nutritiva ridicata, utilizarea optima a resurselor locale de materii prime si cresterea ocuparii fortei de munca.

In prezent, la fabrica celor doi frati se produc sucuri naturale din mere, pere, prune, cirese, visine, caise, piersici si morcovi. Fabrica este dotata cu o linie de fabricatie, linie de ambalare Bag in box, linie pentru imbuteliat la sticla, depozit frigorific pentru pastrarea materiei prime si a produsului finit, cu o capacitate de 150 de tone. In fabrica lucreaza sase muncitori.

Produsele sunt vandute in prezent in magazine din Bucuresti, dar si in lanturile de hipermarketuri din Constanta, Brasov si Targoviste.

Acest proiect realizat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR este foarte valoros, atat prin capitalul investit, cat si prin bunele practici pe care le promoveaza si un exemplu pentru toti producatorii romani, care trebuie sa capete incredere in puterea locala de a obtine produse de calitate care sa faca fata competitiei de pe piata unica si care sa aduca valoare economiei romanesti.

Share on Facebook