Cum poate un cultivator de cartofi sa isi creasca veniturile cu utilaje agricole achizitionate cu fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Printr-un proiect  finantat cu fonduri europene nerambursabile, un mic fermier a reusit sa isi achizitioneze utilaje si echipamente agricole performante, care i-au asigurat imbunatatirea calitatii si cresterea competitivitatii produselor de la ferma sa familiala.

Ventsislav Kaymakanov este un fermier din regiunea Samokov, Bulgaria, si are peste zece ani de experienta in domeniul cultivarii cartofilor in aceasta regiune muntoasa din sud-vestul statului de la sud de Dunare, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. In prezent, el cultiva 15 hectare de teren cu cartofi, iar productia obtinuta este vanduta integral pe piata locala.

Fermierul a incercat permanent sa-si largeasca piata de desfacere a cartofilor si s-a gandit sa investeasca in utilaje si echipamente moderne si performante. De asemenea, planul sau de achizitie de utilaje a fost dublat de un plan imbunatatit de marketing pentru promovarea si comercializarea produselor.

La ferma lui Ventsislav Kaymakanov, cartofii se cultiva cu respectarea normelor privind calitatea si siguranta muncii si a legislatiei de protectie a mediului. Scopul proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile a fost mecanizarea procesului de sortare si pregatire a cartofilor pentru vanzare. Acest lucru a determinat practic un ciclu de productie complet, ceea ce a dus la imbunatatirea calitatii produsului final.

Principalele activitati finantate prin proiect au fost achizitionarea si instalarea noilor echipamente si utilaje la ferma (utilaje de sortare si calibrare a cartofilor culesi de pe camp). Achizitia a inclus si o unitate de ambalare a cartofilor.

Implementarea  proiectului  a insumat  trei obiective principale. In primul rand, au fost oferite asistenta si consultanta fermierului in eforturile sale de a adauga valoare produselor obtinute, dar si de a ocupa o pozitie competitiva pe piata locala de legume.

In al doilea rand, proiectul a avut ca rezultat o marire considerabila a productivitații fermei. Nu in ultimul rand, proiectul a dus la imbunatatirea calitatii cartofilor cultivati. Acestia au capatat un aspect atragator si dezirabil pentru comerciantii en-gros, precum si pentru clientii finali.

Proiectul a jucat un rol cheie in asigurarea succesului strategiei pe termen scurt si mediu pe care fermierul a elaborat-o. Investitia in echipamente si tehnologii noi este un element foarte important atunci cand se urmareste o crestere a competitivitatii produselor agricole de tipul cartofilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE