Șansă de profit: căpșunele de Polovragi, produs montan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În zona Polovragi din județul Gorj există aproximativ 600 de cultivatori de căpșuni, iar 7 dintre ei au pus bazele unei asociații care își propune să obțină protecție la nivel european, prin atestarea  căpșunelor de Polovragi ca produs montan.

Inițiativa înființării asociației îi aparține doamnei Raluca Nodea, care, împreună cu soțul, a lăsat în urmă agitația din București, pentru a pune bazele unei afaceri de familie la Polovragi. Solul fertil de aici dă o aromă și un gust specific căpșunelor, care însă nu pot fi valorificate la adevărata lor valoare.

„Noi putem comercializa producția după cultivatorii din Satu Mare, astfel că ultimul lor preț devine prețul nostru. Anul trecut, am început să vindem când prețul era de 2 lei pe kilogram, ceea ce nu ne asigură veniturile necesare dezvoltării. Dacă am reuși să obținem atestarea ca produs montan pentru căpșunile de Polovragi, am reuși să ne poziționăm altfel pe piață și am avea o șansă”, ne-a declarat Raluca Nodea.

Însă, și drumul asociației cultivatorilor gorjeni de la inițiativă la practică este anevoios. Din zonă, în plină campanie de recoltare, pleacă zilnic tiruri cu o capacitate de 24 de tone fiecare, încărcate cu căpșuni. Marfa este preluată de intermediari, care apoi o valorifică în supermarketuri.

Puțini producători, printre care și familia Nodea, au reușit să încheie contracte direct cu comercianții, care însă cer livrarea unor cantități mari, în mod constant, iar marfa să fie de calitate. De aici a apărut necesitatea înființării unei asociații, pe care producătorii și-o doresc funcțională, dar care se blochează în hățișul birocratic. O primă piedică este dubla impozitare a produselor comercializate prin asociație, atât la producător, cât și la cooperativă.

Pentru a putea pune pe roate mica plantație, ce se întinde pe o suprafață de 7.500 de metri pătrați, familia Nodea a accesat fonduri europene nerambursabile, prin Măsura pentru tineri fermieri din PNDR 2007-2013. Suma primită a fost de 28.000 de euro, căreia i s-au adăugat alți circa 50.000 de euro, bani cu care soții Nodea au lăsat în urmă Bucureștiul.

„Am venit la Polovragi și am luat totul de la zero. Am cumpărat teren, casă, utilaje, tot. Am trecut prin greutăți. Suntem într-o zonă defavorizată, solariile ne-au fost luate de vânt, anul trecut a bătut grindina de am rămas cu mai puțin din producție. Am făcut cam 800 de grame de fructe la plantă. Dacă nu erau fondurile europene , plângeam anul trecut”, ne-a declarat Raluca Nodea.

Anul acesta, cultivatorii speră la o producție cu 20% mai mare, deoarece condițiile meteorologice le-au fost favorabile.

capsuni de polovragi floare

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE