afine

Fonduri europene pentru plantația de afine: exemplul unui cultivator din Dolj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe dealurile comunei Robăneşti, din judeţul Dolj, aşteaptă, bob numărat, soarele primăverii viitoare, 120.000 de euro. Cel care a înfiinţat cultura de afine este Codruţ Fratoştiţeanu, urmaş al unor italieni stabiliţi, în urmă cu multă vreme, în satul Fratoştiţa.

Codruţ Fratoştiţeanu are 40 de ani şi este absolvent al Institutului Teologic. A lucrat în America, în vacanţele studenţiei sale, şi a câştigat, în câteva luni, cât alţii în ani buni. Dar poate nu valoarea banilor a fost atât de importantă pentru devenirea sa ca om de afaceri, cât experienţa trăită şi acumulată acolo. Şi cel mai important lucru este că nu a fost absorbit de visul american, ci a vrut să-l trăiască aici, printre oltenii săi, potrivit publicației România Rurală.

După ce a văzut cât de profitabile sunt culturile de afine uriaşe din diferite state americane pe care le-a vizitat, tânărul din Dolj s-a hotărât să planteze soiul aici, în România, la o aruncătură de băţ de Craiova. Soiurile pentru care a optat sunt produse în institute din America şi sunt înmulţite şi comercializate în Europa şi, deci, şi în România, de diferite pepiniere.

Plantele de afin de la Robăneşti au fost înmulţite şi aclimatizate de o pepinieră din Maramureş, iar Codruţ Fratoştiţeanu le-a cumpărat gata de plantare.

Pasul pe care l-a făcut a fost accesarea fondurilor europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. A pregătit un proiect viabil, care i-a adus un ajutor nerambursabil prin PNDR – Măsura 121, în valoare de 311.000 de euro. Cealaltă jumătate necesară dezvoltării proiectului a constituit-o contribuţia proprie.

Aşa a fost înfiinţată, la Robăneşti, în judeţul Dolj, pe o suprafaţă de zece hectare, o plantaţie de afine uriaşe, fără ţepi. Pe un sol acid – singura condiţie indispensabilă pentru o astfel de cultură – tufele de afin sunt cultivate prin tehnologia tip „bilon”.

Ferma de afine este complet automatizată, cantitatea de apă şi de fertilizatori introduse prin sistemul de picurare fiind în permanenţă monitorizată de un computer. Doar recoltarea afinelor se va face manual, atunci când cultura va ajunge pe rod, anul viitor. Pentru acest lucru, SC Integritas Invest SRL, firma lui Codruţ Fratoștiţeanu ce deţine această plantaţie, intenţionează să folosească drept mână de lucru oameni din comună sau chiar studenţi.

Ferma a fost înfiinţată în anul 2012, iar primul an pe rod va fi 2015. La jumătatea lunii iunie a anului viitor, la Robăneşti va începe culesul afinelor. Culesul durează în jur de o lună şi jumătate pentru că, deşi afinele rodesc doar o dată pe an, fructele se coc pe rând.

Practic, se fac în jur de trei, cinci, sau chiar şapte treceri, în funcţie de durata de coacere a fructelor.

„La Robăneşti, toamna se numără afinele! Am angajat un consultant cu experienţă internaţională în domeniu. Tehnica aplicată de acesta este simplă. Afinele cresc precum strugurele, în ciorchine. Mugurii de rod apar toamna şi se numără. În funcţie de aceşti muguri, un ciorchine are între 6 şi 12 boabe. O boabă are cam două grame. Având în vedere şi suprafaţa cultivată, facem o medie şi ştim cât vom recolta anul viitor”, arată Codruţ Fratoștiţeanu.

E drept că în agricultură există întotdeauna riscuri însă, spre deosebire de alte culturi, cea de afine nu este atât de mult expusă pericolelor. Doar un îngheţ de primăvară târzie ar putea să o afecteze, dar chiar şi atunci numai în măsura în care bobocii ar fi deschişi.

Din acest punct de vedere, specialiştii sunt de părere că afinul este o alternativă de succes la culturile clasice, pentru că este o plantă fără mari pretenţii, rezistentă la boli, iar cererea depăşeşte cu mult oferta existentă pe piaţă în acest moment.

Codruţ Fratoştiţeanu crede că, în conformitate cu calculele făcute, va putea să obţină anul viitor o producţie de 3-4 tone de afine la hectar, producţie care va pleca, integral, la export. Firma Integritas Invest are deja încheiat un contract cu o societate care va livra întreaga cantitate de afine în Germania, Franţa, Portugalia, Spania, Marea Britanie, Olanda şi nu numai.

Acesta este doar începutul pentru afacerea din Robăneşti. Dacă primul an pe rod poate aduce o recoltă de 3-4 tone de afine la hectar, peste încă un an sau doi, când plantaţia va ajunge la maturitate, producţia poate fi de 10-15 tone de afine la hectar, ceea ce înseamnă că profitul se va tripla, iar investiţia se va amortiza într-un timp relativ scurt.

Codruţ Fratoştiţeanu este de părere că e bine să înveţi din experienţa altora, chiar să iei patentul din străinătate, dar să îl aplici la tine în ţară. Să încerci să construieşti un viitor pentru tine, contribuind în acest fel la viitorul colectiv. Şi mai crede că nu trebuie ratată oportunitatea atragerii de fonduri europene, îndemnându-i şi pe alţii să facă acest lucru. Dacă găseşti varianta potrivită, succesul nu va întârzia să îţi bată la uşă!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE