Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali, o sansa pentru valorificarea cu profit a marfii

Facebook
Twitter

In urma cu aproape o luna, Fundatia World Vision Romania a lansat, oficial, Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali.

Fundatia World Vision Romania dezvolta de peste patru ani proiecte care urmaresc revitalizarea artei populare mestesugaresti si promovarea acesteia ca oportunitate accesibila oamenilor din mediul rural pentru dezvoltarea economica a comunitatilor.

Reteaua nationala pentru sustinerea mestesugarilor rurali reprezinta pasul urmator in structurarea initiativelor anterioare si urmareste sa imputerniceasca asociatiile de mestesugari din spatiul rural sa gaseasca resurse si resorturi pentru a se autosustine si a se dezvolta.

Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali va facilita schimbul de resurse intre organizatiile existente la nivel national, de la informatii de interes general – surse de finantare, oportunitati de desfacere etc – pana la consultanta specializata.

Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali completeaza actiunile desfasurate de diverse institutii sau ONG-uri in sprijinul mesterilor populari din spatiul rural si poate deveni structura care reprezinta public interesele acestora, in special in relatia cu factorii responsabili de clarificarea situatiei legislative a mesterilor populari.

Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali este unul dintre rezultatele proiectului MADE IN RURAL, proiect de dezvoltare economica rurala care ofera gratuit calificare, consiliere si mediere profesionala, precum si sprijin pentru initierea unor mici afaceri in domeniul mestesugurilor populare.

Pe 13 noiembrie, a avut loc un nou eveniment, care a marcat finalizarea procesului de infiintare a retelei. 27 de organizatii neguvernamentale intre care Fundatia Pact, Asociatia Romano ButiQ si Moara de Hartie au participat la intalnirea pentru alegerea Consiliului Director si constituirea juridica a Retelei Mestesugarilor Rurali (RMR).

Reprezentantii ONG-urilor membre au discutat si agreat modificarile propuse la statutul federatiei in cadrul dezbaterii de luna trecuta si au stabilit urmatorii pasi pentru dezvoltarea retelei: alegerea presedintelui Retelei Mestesugarilor Rurali si un plan de actiune cu termene limita pentru atingerea prioritatilor.

In urmatorii doi ani, Consiliul Director al retelei va fi constituit din sapte reprezentanti: Ailioaei Adriana (Asociatia Bujorii din Laza), Balogh Tibor (Asociatia Textilia), Molnar Attila (Breasla Mestesugarilor din Transilvania), Ion – Stefan Georgescu (Asociatia Moara de hartie), Orlando Neagoe (Asociatia Romano ButiQ), Sasu Ruxandra (Fundatia PACT) si Adrian Secal (Fundatia World Vision Romania).

Reteaua pentru sustinerea mestesugarilor urmareste sa imputerniceasca asociatiile de din spatiul rural sa gaseasca resurse si resorturi pentru a se autosustine si dezvolta. Federatia de ONG-uri va facilita schimbul de resurse intre organizatiile existente la nivel national, astfel incat initiativele de sustinerea mestesugurilor sa capete anvergura si puterea de a determina schimbari reale in ce privestele politicile publice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE