Salamul de Sibiu, aproape de obținerea protecției la nivel european

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) a depus la Ministerul Agriculturii dosarul în vederea obținerii Indicaţiei Geografice Protejate la nivel european, iar documentele vor pleca la spre aprobare la Bruxelles pe 6 noiembrie.

Până acum, nu s-a înregistrat nicio obiecție la nivel național cu privire la solicitarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu, astfel că dosarul va pleca spre Bruxelles la începutul lunii viitoare.

„Din păcate, vom prinde perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce înseamnă o mică întârziere în parcurgerea procedurilor, dar sperăm ca la începutul anului viitor să obținem ceea ce ne-am propus”, ne-a declarat Carmen Gavrilescu, președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.

După ce va obține Indicaţia Geografică Protejată la nivel european, Salamul de Sibiu va fi al doilea produs românesc care se va bucura de protecție comunitară, după Magiunul de Topoloveni. Obținerea Indicaţiei Geografice Protejate la nivel european înseamnă că niciun alt producător din afara României nu va putea produce și comercializa Salam de Sibiu sub acest nume.

În plus, Uniunea Europeană pune la dispoziția producătorilor și asociațiilor de producători fonduri europene nerambursabile de ordinul sutelor de milioane de euro pentru promovarea propriilor produse în afara spațiului comunitar. Sonimpex, producătorul Magiunului de Topoloveni, a accesat astfel de fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ un milion de euro, cu care își face reclamă în Elveția sau Statele Unite ale Americii.

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu reunește ca membri fondatori cei mai relevanți producători de Salam de Sibiu din Romania: Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi SA și Scandia Româna. Aceşti producători realizează în momentul de față peste 90 % din producția de Salam de Sibiu în România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE