Magiunul din prune Topoloveni ajunge la arabi și americani pe bani europeni

Facebook
Twitter

Magiunul din prune Topoloveni, şofranul şi brânza grecească vor fi promovate împreună în Orientul Mijlociu şi SUA cu ajutorul unui program european pentru promovarea produselor agricole, în valoare totală de 3,84 milioane de euro.

Producătorul magiunului din prune Topoloveni, Sonimpex Topoloveni, va beneficia de fonduri în valoare de 544.204 euro, a anunțat compania. Comisia Europeană a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole în care a fost inclus şi magiunul din prune Topoloveni, iar la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc şi licitaţia pentru stabilirea organismului de implementare a acestui program. Alături de producătorul român, vor beneficia de sprijinul Comsiei Europene și Asociaţia Krokos Kozanis, care reunește producători de şofran, şi Kourellias, adică producătorii de brânză tradiţională grecească.

„Suntem încântaţi să parcurgem cei trei ani ai programului împreună cu aurul condimentelor – şofranul, alături de care aurul alimentelor funcţionale – magiunul din prune, va ajunge pe pieţele din Dubai şi din America de Nord. În acelaşi timp, alăturarea brânzei tradiţionale greceşti reprezintă un act peste timp, deoarece, cu zeci de ani în urmă, locuitorii din Topoloveni consumau magiun pe pâine, peste care presărau brânză rasă. Este o asociere unică între cele trei produse, fiecare un simbol al calităţii în agricultura din ţara de origine, programul european vizând produse de calitate, înregistrate şi recunoscute de UE”, a declarat directorul general şi unic acţionar al Sonimpex Topoloveni, Bibiana Stanciulov.

UE finanţează 50% din costul programului de promovare a produselor de calitate înregistrate şi protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicaţii geografice protejate) şi STG-uri (specialităţi tradiţionale garantate). APIA va acoperi 30% din costuri, iar restul de 20% revine producătorului Sonimpex Topoloveni. Semnarea contractului cu APIA va avea loc în data de 3 februarie 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE