După ce Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a retras României statutul de țară cu risc neglijabil de apariție a bolii vacii nebune, Rusia a interzis importurile de carne de vită din țara noastră. Măsura vine în contextul în care producătorii oricum treceau prin probe de foc ca să vândă pe piața rusă.
Anii trecuți, producătorii români de carne au reușit să exporte pe piețele europene. Numai că, în urma scandalurilor, cum este cel al cărnii de cal, în care au fost târâți fără să fie vinovați, multe dintre aceste piețe s-au închis. Atunci s-au căutat alternative, iar piețele rusă, chineză și turcă au fost unele din ele.
Numai că niciunul din aceste state nu și-au deschis larg porțile pentru marfa românească, ci au impus extrem de multe condiții. Spre exemplu, deși OIE a arătat că putem exporta miei din 9 județe, turcii, care au interzis importurile și tranzitul de ani bine, nici măcar nu au dat curs invitației ANSVSA de a vizita fermele de carantină.
Chinezii cer atât de multe documente, încât producătorii se îngroapă în hârtii. Nici cu Rusia nu stăm mai bine, în ciuda eforturilor ANSVSA.
„Cei care vor să exporte în Rusia trebuie să efectueze o serie de analize cerute de Moscova. Dacă rezultatele vor fi validate de partea rusă, vor fi agreați pentru export. După aceea, trebuie să demonstreze că păstrează exact aceleași standarde ca cele agreate, chiar dacă nu mai exportă pe piața rusă o lungă perioadă de timp. Criteriile impuse de Moscova sunt chiar mi dure decât cele din UE la anumite produse”, ne-au declarat surse din cadrul ANSVSA.
Decizia Rusiei de a interzice importurile de carne de vită din România vine după ce, pe 27 iunie, OIE a retras României statutul de țară cu risc neglijabil în ceea ce privește boala vacii nebune, în urma semnalării unui caz în județul Cluj. Totuși, potrivit datelor publicate de ANSVSA în luna martie, în Români nu a fost niciodată diagnosticată encefalopatia bovină spongiformă, mai cunoscută ca boala vacii nebune.