Comisarul european Dacian Cioloș consideră că evenimentul organizat duminică în Capitală, RuralFest, exprimă cel mai bine legătura dintre sat și oraș într-o perioadă în care urbanizarea se desfășoară tot mai accelerat, dar și faptul că la câțiva ani de la aderarea României la Uniunea Europeană „tradițiile din mediul rural nu sunt pe cale de dispariție”.
„Obiectivul evenimentului RuralFest este cel puțin dublu. Pe de o parte de a lansa o tradiție în a exprima legătura între sat și oraș într-o perioadă în care urbanizarea se dezvoltă în mod accelerat și în care din ce în ce mai mult producția agricolă înseamnă pentru oameni mai ales alimente, mai ales marfă. Am vrut să punem în evidență faptul că agricultura înseamnă și tradiție dar și dinamismul spațiului rural”, a declarat comisarul european Dacian Cioloș.
Comisarul european Dacian Cioloș a precizat că tradițiile din mediul rural nu sunt ‘pe moarte’ și ele sunt puse în valoare de UE prin Politica Agricolă Comună (PAC).
„Al doilea mesaj important pe care vreau să îl transmit este că, la câțiva ani de la aderarea României la UE, nu numai că tradițiile din mediul rural nu sunt pe moarte sau pe cale de dispariție ci ele sunt puse în valoare exact de UE prin Politica Agricolă Comună. Aceasta a fost și ideea cheie, din perspectiva României, a reformei PAC, pe care am condus-o în ultimii cinci ani, respectiv de a modela Politica Agricolă Comună pentru ca ea să corespundă nevoilor unui stat cum este România și a ceea ce are ea mai de preț în agricultură și în mediu rural. Sigur că este doar începutul, dar este important să dăm oportunitatea celor din spațiul rural, micilor producători și păstrătorilor de meșteșuguri și de tradiții să poată trăi din această activitate, să existe pe piață. Cred că au nevoie în primul rând de recunoștința și recunoașterea noastră ca și cetățeni, ca și consumatori și ca și cumpărători de produse agricole și de produse meșteșugărești”, a declarat comisarul european Dacian Cioloș.
Potrivit comisarului european Dacian Cioloș, Comisia Europeană va mai organiza astfel de evenimente și pe viitor pentru că UE permite astfel de acțiuni și pentru că există atât mijloace financiare cât și legale de a promova ceea ce are mai de valoare o țară precum România.
Prezent la deschiderea RuralFest, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, apreciază că evenimentul de duminică aduce mai aproape agricultura României de consumatorii români.
„Pe lângă faptul că aducem aici agricultura României mai aproape de consumatorul român sunt organizate și o serie de evenimente care arată păstrarea și menținerea tradiției dar și a locurilor de muncă din spațiul rural pentru că 65% din ceea ce înseamnă numărul locurilor de muncă din această lume este deținut de sectorul agricol. Pe de altă parte, cred că menținerea identității culturale și introducerea noilor tehnologii înseamnă valoare adăugată, înseamnă plus valoare și totodată produse mai sigure și mai sănătoase pe masa consumatorilor”, a arătat Daniel Botănoiu.
Peste 150 de producători, meșteșugari și artizani se întâlnesc duminică, pe Șoseaua Kiseleff din Capitală, la RuralFest Bucharest, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene, la care a participat și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Felicit Comisia Europeană pentru acest eveniment, care aduce satul românesc în mijlocul Bucureștiului, și mă bucur foarte mult că agricultura aduce stârnește așa un interes și în oraș. Cred că asemenea evenimente ar trebui organizate din ce în ce mai des”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a venit la RuralFest însoțit de fiul său.
Șeful de la Agricultură a subliniat că, pe măsură ce fermierii devin mai capitalizați, aceștia trebuie să se orienteze către produse cu valoare adăugată mare, cum sunt produsele tradiționale sau cele ecologice, expuse la târg.
RuralFest. Agricultura înseamnă și tradiție dar și dinamismul spațiului rural
RuralFest este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Primăria Municipiului București, Muzeul Țăranului Român și Muzeul Satului și cu sprijinul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și Apa Nova.
RuralFest găzduiește un târg pentru producători și artizani, o microfermă de animale, expoziții cu vânzare de produse tradiționale, naturale sau ecologice, demonstrații meșteșugărești, standuri de informare și activități ale ambasadelor statelor membre UE în România, jocuri, concursuri, program artistic, ateliere pentru copii, ateliere de gătit tradițional și slow-food, degustare de produse.
Expoziții de pictură pe sticlă, produse meșteșugărești din răchită, ii și cămăși cu motive populare, țesături tradiționale, fotografii etc.
Toată lumea este invitată să meargă la diferitele expoziții, de pictură pe sticlă, produse meșteșugărești din răchită, ii și cămăși cu motive populare, țesături tradiționale, fotografii etc., sau demonstrații. Spre exemplu, în colțul dedicat Deltei Dunării vizitatorii vor lua lecții despre construcția de bărci.
Totodată, meșteșugarii vor da o probă a măiestriei lor, în atelierele special amenajate, unde vizitatorii vor putea învăța cum se țese sau se brodează ori cum se prelucrează lemnul. De asemenea, vor fi organizate ateliere de prelucrare a ceramicei, sticlei sau fierului.
Vizitatorii vor avea ocazia să participe la degustări cu sau fără vânzare de produse apicole și preparate alimentare, de la sarmale, prepelițe și gulaș la ceaun, borș sau grătar de pește la poale-n brâu, precum și produse tradiționale grecești. În plus, vor avea loc programe artistice, care includ o paradă a costumelor populare, scenete cu personaje tradiționale, dansuri populare și momente muzicale din diverse țări, o demonstrație de tulnice și o mare horă la finalul evenimentului.