Potrivit unei estimari a Asociatiei generale a producatorilor de porumb, Romania ar urma sa recolteze in acest an intre 14,5 si 15 milioane tone de porumb, comparativ cu recolta estimativa a Frantei de doar 11,8 milioane de tone, noteaza Agerpres.

„Agricultorii francezi nu au reusit sa evite puterea romaneasca. Tara lui Dracula vampirizeaza piata europeana a porumbului sau, cel putin, o domina…Nu este chiar o surpriza. Gurmanzii stiu ca, daca polenta (terci din faina de porumb) este apanajul regiunii muntilor Apenini, acest fel de mancare gustoasa poarta numele de mamaliga in Carpati. Dar investitorii din Romania nu se gandesc doar la apetitul compatriotilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export”, scrie publicatia franceza Le Monde.

Ziarul din Hexagon mentioneaza ca productia de porumb a tarii a fost afectata de ploile abundente din primavara, care au intarziat plantarea si de seceta din vara care a uscat terenurile. Cu toate acestea, fermierii francezi au reusit sa isi limiteze pierderile si sa obtina o productie admirabila la porumb, de 93 de chintale la hectar.

Petre Daea: „Romania va fi si anul acesta pe primul loc la cultura porumbului”

Seful MADR, Petre Daea, confirma cele scrise de publicatia franceza si sustine ca Romania va fi si in acest an pe primul loc din UE la productia de porumb.

„Romania va fi si anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, insa datele finale le vom furniza la incheierea recoltatului, intrucat pana la aceasta data din suprafata insamantata s-a recoltat 87%. Urmeaza sa finalizam recoltatul porumbului in urmatoarele saptamani”, a spus Petre Daea.

Daea: „Romania ramane una dintre puterile cerealiere ale Europei”

Ministrul mai sustine ca Romania a avut productii record si la grau, porumb si floarea-soarelui. Conform sefului MADR, Romania ramane una dintre puterile cerealiere ale Europei, datorita conditiilor excelente de clima si sol.

In 2017, Romania a raportat o productie totala de cereale de aproape 27 de milioane de tone, adica 1,4 tone pe fiecare roman, cu recorduri istorice la grau, mazare, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri si porumb.

Productia de grau, secara si triticale a fost de circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4,83 tone la hectar, in timp ce la porumb, recolta „a sarit” la 14,5 milioane de tone, cu o medie aproape 6 tone la hectar. Si la floarea-soarelui a fost consemnata o productie record de 3,167 milioane de tone in 2017, cu un randament de 2,72 tone la hectar.