Reducerea TVA la lapte: fermierii și procesatorii nu au ajuns la un acord

Facebook
Twitter

Reducerea taxei pe valoarea adăugată la lapte ar putea fi inclusă în noul Cod Fiscal, care va ajunge vineri în Parlament, însă crescătorii de bovine și procesatorii nu au ajuns la un acord.

„Am avut o discuție și nu pot să spun că am finalizat-o cu o concluzie. Cert este un lucru, că există o deschidere guvernamentală și în primul rând la Ministerul de Finanțe, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% și la produsele lactate pe tot fluxul de producție. Există în momentul de față un diferend între producător și procesator pentru că, sigur, procesatorii își doresc o cotă redusă de TVA, iar asta ar însemna să avem un impact extraordinar la prețul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar însemna o creștere a consumului. Pe de altă parte, producătorul care se folosește o perioadă de timp de acel TVA de 24% în acest moment nu dorește o reducere a TVA la procente. Este vorba despre cash flow, de fluxul de numerar pe care îl are producătorul. Încercăm să găsim o soluție, astfel încât să mulțumim și producătorii, și procesatorii. Sper să o găsim pentru că obiectivul foarte important este stimularea consumului, de asta avem nevoie în momentul de față. Astăzi și mâine cred că va trebui să avem mai multe discuții cu producătorii și procesatorii, dar și cu Ministerul de Finanțe pe acest subiect”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după discuțiile care aua vut loc astăzi la sediul MADR.

Negocierile au avut loc în contextul în care Ministerul Finanțelor așteaptă ultimele propuneri legate de modificarea Codului Fiscal, care va ajunge în Parlament vineri. În plus, de la 1 aprilie 2015, vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european, ceea ce va ridica barierile care există astăzi în legătură cu importurile.

„Există pe piața românească, în acest moment, o cantitate suficientă de lapte. Problema pe care o avem este legată de cost și vrem ca procesatorul să fie, în continuare, stimulat să cumpere pentru că de la 1 aprilie 2015 se elimină cotele de lapte. Vrem să stimulăm procesatorul, să aibă un cost cât mai redus și să cumpere de pe piața internă, nu să meargă către zona de importuri. În egală măsură producătorul va fi stimulat cu o plată suplimentară, odată cu eliminarea cotelor de lapte. Vorbim de 250 de euro pe cap de cap de animal pentru producătorii de vaci pentru lapte. Cred eu că este plată suficient de stimulativă, să producă în continuare și să aibă un cost de producție ceva mai scăzut, astfel încât să fie competitiv pe o piață și mai liberă de la 1 aprilie 2015”, a explicat Daniel Constantin.

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine (FCBR) spune că deja sunt mari probleme cu colectarea laptelui. Numai în Maramureș, ca urmare a falimentului unui procesator, 15.000 de lapte nu mai pot fi colectate, iar, după 1 aprilie, procesatorii, mai ales multinaționalele, ar putea apela masiv la importuri. Dacă se va reduce acum TVA la lapte, fără să scadă și prețul la energie sau furaje, crescătorii de bovine riscă falimentul.

La rândul său, Dorin Cojocaru, șeful APRIL, spune că atât fermierii, cât și procesatorii, se află într-un cerc vicios în care este nevoie de o decizie politică riscantă privind reducerea TVA pentru lapte la 9%.

„Nu poți să ajungi la un consens între cel care vinde și cel care cumpără. Noi ne dorim 9% TVA, chiar TVA zero la raft și pe întreaga filieră, dar deciziile tehnice cu recuperarea de TVA trebuie să le ia Ministerul de Finanțe. Trebuie să ținem cont că tot ceea ce decidem noi astăzi va influența piața laptelui și industria în următoarele luni sau chiar ani. Deci, dacă nu reducem TVA, puținii procesatori din România vor deveni din ce în ce mai puțini. Piața nu este atractivă pentru business. Nu trebuie să ajung eu la un consens cu un fermier sau cu un hipermarket. Noi urmărim instrumentele pieței, factorii care influențează piața și o alegem pe cea mai bună. Suntem într-un cerc vicios în care este nevoie de o decizie politică riscantă, dar în situații de criză trebuie să iei și decizii riscante care să nu-ți afecteze imaginea. Eu cred că ministrul Daniel Constantin trebuie să facă propunerea către Ministerul de Finanțe pentru reducerea TVA pe întreaga filieră”, a precizat Dorin Cojocaru, reprezentantul APRIL.

Cojocaru a subliniat că, în situația în care laptele produs în fermele românești va fi mai scump față de cel din Polonia sau Slovenia, atunci procesatorii vor importa din străinătate, iar fermierii români vor rămâne fără clienți.

Pe de altă parte, fermierii se simt constrânși de procesatori să accepte prețuri tot mai mici.

„Prețul la lapte a scăzut cu 30%, dar nu am văzut prețuri mai mici la raft”, a precizat Nicușor Șerban, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Holstein.

În plus, mai spune acesta, cea mai mare parte a fermierilor au contracte care expiră la 1 aprilie, iar fabricile de lapte nu vor să le prelungească înainte de a vedea ce se întâmplă pe piața europeană, după eliminarea cotelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE