septembrie 19, 2021

Un meșteșug transformat în afacere: împletiturile din răchită, o artă la mare căutare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Compania Romimplet SA Arad a luat ființă în anul 1991, prin desprinderea secției de împletituri din cadrul fostei industrii locale a județului Arad, IJPIPS.

Istoricul Romimplet datează de peste 35 de ani, colectivul de împletitori fiind format, în cadrul Întreprinderii Județene de Industrie Locală „Mureșul“, de către meșterul în arta împletitului, Ion Stana, originar din comuna Șepreuș, județul Arad. Meșterii societății arădene au preluat tradiția localnicilor de origine germană din zona Vladimirescu, Sântana, instruiți cu profesionalism, talent și dăruire de maestrul Totor Simion.

În vremurile de început ale întreprinderii de producere a împletiturilor, pentru localnici această activitate a însemnat un loc de muncă atractiv, care le oferea posibilitatea de a lucra aproape de casă și de familii. Romimplet SA a fost prima societate din județul Arad care a început privatizarea prin adaos de capital privat, transformându-se mai întâi într-o societate mixtă cu capital de stat și privat, iar ulterior într-o societate cu capital integral privat. Produsele realizate într-o varietate de peste 800 de sortimente au fost exportate, ducând renumele zonei în țări ca Germania, Austria, Italia, Belgia, Olanda, Suedia, Elveția, Franța, Israel, SUA etc.

Odată cu diversificarea produselor din răchită, societatea s-a specializat și pe realizarea de ornamente, meșterii fiind instruiți de tehnologi din Germania.

Pentru asigurarea bazei materiale, au fost înființate plantații de răchită, dar odată cu restituirea terenurilor foștilor proprietari, baza materială a scăzut și, în același timp, s-a redus și numărul de împletitori.

Răchita înfrumusețează mediul

În prezent, societatea Romimplet SA își desfășoară activitatea în județul Arad, în atelierele de producție din Sântana, Chișineu-Criș și Șepreuș, având peste 25 de angajați. Cei 8 împletitori, cu o vechime de peste 20 de ani, au fost în același timp și formatori pentru generația tânără. Tinerii, prin formarea profesională în meseria de împletitori, pot deveni micii întreprinzători de mâine.

„Producem obiecte din răchită, executăm și la comandă, recondiționăm produse vechi, pentru a veni în sprijinul celor de la sate și de la orașe, pentru a înfrumuseța atât grădina și curtea, cât și interiorul. Producem mobilier împletit din răchită: fotolii, mese, banchete, etajere. Executăm la comandă împletituri, în funcție de cerințele clienților. Realizăm, de asemenea, coșuri pentru piață, de fructe, flori, dar produsul cel mai solicitat este coșul de bicicletă“, a declarat Măricuța Galu, directorul societății, citat de rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Speciile de răchită folosite pentru împletituri sunt Salix rigida (răchita americană) și Salis viminalis (răchita galbenă), cultivate pe terenuri cu umiditate, unde nu se cultivă alte plante, pentru ca recoltele să fie bogate și de calitate. Răchita se recoltează atât toamna, cât și primăvara, după ce solul nu mai este înghețat.

Recoltarea se face manual, deoarece cea mecanică duce la scăderea rezultatelor producțiilor, dar și pentru că terenul este neadecvat lucrărilor mecanice. Se acționează cât mai aproape de sol, dintr-un singur butaș putându-se obține între 16 și 30 de fire pentru împletit. După recoltare, răchita se depozitează în snopi, se sortează și se decojește pentru produse sau se folosește recolta brută, de culoare neagră, care se procesează prin opărire. Decojirea se face manual sau cu mașini de decojit.

Materialul se depozitează în șoproane deschise. Înainte de utilizare, dacă materialul este uscat, se face umectarea acestuia și se execută fie produsul întreg, fie pe faze de lucru, pe secțiuni ale produsului, precum mâner, capac sau partea laterală.

De asemenea, meșterii împletitori sunt specializați pe faze de lucru sau pentru tot procesul de lucru al produsului. În procesul tehnologic se folosește doar cazanul pentru fierberea materialului.

Arta împletitului, o afacere

Împletiturile din răchită sunt foarte solicitate, însă specialiștii, meșteșugarii sunt tot mai puțini.

„Arta împletitului se află în declin, dar nu din cauză că produsele nu au cerere, ci pentru că nu mai există doritori pentru meseria de împletitor și nici școli care să ofere pregătire pentru această specializare“, a specificat Măricuța Galu.

Produsele împletite din răchită sunt promovate prin intermediul târgurilor și expozițiilor, în cadrul cărora se fac și demonstrații de împletit. Solicitările clienților, care de cele mai multe ori sunt adevărați creatori de modele noi, combinate cu măiestria și talentul împletitorilor duc la realizarea, în fiecare lună, a cel puțin zece modele noi de împletituri din răchită.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE