septembrie 19, 2021

Moștenirea lui Culiță Tărâță, sub lupa DNA. Miza: 3 milioane de euro din fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 11.03.2015, a mai multor persoane, printre care și foști subalterni ai lui Culiță Tărâță.

Astfel, Bălău Radu, director executiv în cadrul SC TCE 3 Brazi SRL la data faptelor, companie fondată de Culiță Tărâță, care a decedat anul trecut, a fost reținut de DNA cu privire la săvârșirea infracțiunilor de – constituirea unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată și calificată, și dare de mită.

În același caz, au fost reținuți Mititelu Liviu – Marius, Astanei Ciprian și Belciug Ana, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, și folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, sub forma complicității, în formă continuată.

În ordonanțele de reținere se arată că, în perioada 2010 – 2012, inculpații Bălău Radu, și Astanei Ciprian, director executiv al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Neamț au constituit un grup infracțional organizat, grup la care au aderat ulterior și inculpații Belciug Ana și Mititelu Liviu – Marius, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Scopul urmărit și atins de grupare a fost obținerea de către SC TCE 3 Brazi SRL de fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurală, în sumă de 12.054.684, 88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziționarea de utilaje agricole), prin crearea de condiții artificiale și cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.

În luna iulie 2010, inculpatul Bălău Radu, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Neamț, în calitate de reprezentant legal, 20 proiecte în numele unor societăți comerciale interpuse (înființate în acest scop în numele unor angajați din cadrul holdingului TCE 3 Brazi sau rude ale acestora), beneficiarul real al fondurilor FEADR fiind SC TCE 3 Brazi SRL.

Concret, inculpatul Astanei Ciprian, în calitate de director executiv al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Neamț, a acceptat depunerea, înregistrarea și declararea ca eligibile a celor 20 de proiecte depuse la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț, în sesiunea iulie 2010, în numele unor societăți comerciale interpuse, deși cunoștea că beneficiarul real al fondurilor FEADR este SC TCE 3 Brazi SRL.

Mai mult, în cadrul implementării proiectelor anterior menționate inculpatul Astanei Ciprian i-a ajutat pe reprezentanții beneficiarilor să creeze aparența eligibilității cheltuielilor deși cunoștea că utilajele agricole au fost achiziționate în interesul exclusiv al SC TCE 3 Brazi SRL și utilizate în Insula Mare a Brăilei și nu la locurile de implementare declarate.

Acesta deși cunoștea că cei 20 de beneficiari au creat în mod artificial condițiile necesare pentru a obține finanțare prin Programul National de Dezvoltare Rurală și că beneficiarul real al sprijinului financiar este holdingul TCE 3 Brazi nu a sesizat, evidențiat sau raportat această neregularitate.

Inculpatul Mititelu Liviu – Marius, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în urma înțelegerii cu inculpatul Bălău Radu, a dispus încheierea a 20 de contracte de consultanță și emiterea de facturi fiscale fictive în valoare de 1.033.396, 80 lei, deși firma sa nu a desfășurat activități de consultanță în perioada implementării proiectelor, ci doar pentru întocmirea cererilor de finanțare.

Mai mult, inculpatul Mititelu Liviu – Marius, cunoștea că aceste înscrisuri vor fi folosite la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.

După primirea sumei de 1.033.396, 80 lei, inculpatul Mititelu Liviu – Marius a dispus restituirea sumei de 825.617, 28 lei către SC TCE 3 Brazi SRL, operațiune justificată prin încheierea unor contracte de consultanță fictivă între societatea sa și 3 firme afiliate holdingului.

În perioada respectivă, inculpata Belciug Ana, în calitate de contabil la SC TCE 3 Brazi SRL, a întocmit efectiv înscrisuri și a participat la întocmirea documentației necesare pentru depunerea cererilor de finanțare, încheierea contractelor, depunerea dosarelor de achiziții și a dosarelor cererilor de plată pentru cele 20 de proiecte, depuse la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț, în sesiunea iulie 2010 și implementate în perioada 2011-2012, în numele unor societăți comerciale interpuse, deși cunoștea că beneficiarul real al fondurilor FEADR este SC TCE 3 Brazi SRL.

În același context, în perioada iulie 2011 – mai 2012, Bălău Radu a dat unor experți verificatori din cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț câte 40.000 lei, în patru tranșe, pentru ca aceștia să-și îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu, cu ocazia verificării cererilor de plată depuse în cadrul celor 20 de proiecte menționate anterior și să declare cererile de plată ca fiind eligibile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Bălău Radu, Mititelu Liviu – Marius, Astanei Ciprian și Belciug Ana li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 12 martie 2015, la Tribunalul Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE