Propunere: compensatii financiare pentru fermierii care primesc subventiile cu intarziere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul roman Daniel Buda a luat cuvantul in cadrul ultimei sedinte a Comisiei de Agricultura din Parlamentul European si a sustinut ca fermierii ar trebui sa primeasca anumite compensatii financiare in cazul in care subventiile agricole nu le sunt livrate la timp.

Oficialul a vorbit si despre necesitatea de simplificare a procesului de acordare a subventiilor dar si despre agentia de plati, care ar trebui sa puna mai mare accent pe consilierea fermierilor. Mai mult, serviciile de consiliere propuse de Comisia Europeana ar trebui sa le permita fermierilor sa-si gestioneze mai eficient exploatatiile si sa evite incalcarea legilor, pentru a nu atrage sanctiuni.

„Sub aspectul sanctiunilor, cred ca este important ca fermierii care primesc cu intarziere subventiile din cauza unor erori administrative, sa fie compensati financiar pentru aceasta intarziere. Daca un fermier are de plata obligatii financiare catre stat si intarzie, el este obligat sa plateasca penalitati. La fel, cred ca si statul ar trebui sa plateasca penalitati de intarziere daca se intarzie cu plata subventiilor catre fermieri, dincolo de termenele asumate” a declarat Daniel Buda.

Daniel Buda, despre necesitatea unei rezerve agricole

Europarlamentarul roman a vorbit si despre necesitatea infiintarii unei rezerve agricole, cu fonduri care sa poata acoperi eventuale crize din agricultura. In ceea ce priveste rezerva de criza, Buda sustine ca aceasta nu este productiva si ca nu a functionat foarte bine in trecut.

„Noi propunem sa avem aceasta rezerva agricola care sa nu fie altceva decat o linie bugetara care sa propuna masuri de raspuns la diferite crize. Noi am propus cel putin 400 de milioane de euro. Exista posibilitatea daca aceasta suma nu este suficienta sa se realimenteze bugetul. Cred ca ar fi contraproductiv sa ne intoarcem la rezerva de criza. Pana la urma, intrebarea este cati bani trebuie cheltuiti pentru masuri de piata si de criza. S-au eliminat pragurile financiare, dar noi nu intelegem de ce. Aceste plafoane sunt foarte importante pentru bugetare”, a mai declarat oficialul roman.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE