Proiectele pentru fermele de familie, publicate mâine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cele 6 proiecte tip pentru fermele de familie vor fi publicate mâine, 25 iunie, pe paginile de internet ale instituțiilor care gestionează fonduri europene pentru agricultură.

Astfel, potențialii beneficiari le vor putea consulta gratuit, a anunțat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă.

Beneficiarii vor putea opta între şase proiecte tip:

  1. Ferma de vaci destinată producţiei de lapte – maximum 20 de capete
  2. Ferma de legume în câmp – maximum 2 de hectare
  3. Ferma de legume în spaţii protejate – cel mult 1000 de metri pătraţi
  4. Livada de pomi şi arbuşti fructiferi – maximum 5 hectare
  5. Ferma pentru creşterea de păsări – maximum 4.000 de capete
  6. Ferme de creştere şi îngrăşare porci – maximum 100 de capete

„În luna iunie vom deschide o sesiune specială pentru accesarea fondurilor europene şi anume fonduri europene pentru ferme de familie. Marţi, 25 iunie, cele şase proiecte tip pe care le-am anunţat vor fi publicate spre consultare pe site-ul instituţiilor care accesează fonduri europene, Autoritatea de Management şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, urmând ca fermierii, după ce-şi elaborează proiectele, să poată să depună pentru acest sprijin de 50.000 de euro nerambursabil. Venim şi cu facilitatea de creare a acelui fond de creditare pentru a acoperi şi partea de co-finanţare”, a declarat Daniel Constantin.

Fond de creditare care să ofere microcredite

Guvernul a decis înfiinţarea unui fond de creditare care să ofere microcredite celor care vor să înfiinţeze ferme de familie atât cu ajutorul fondurilor europene, cât şi celor care vor să înceapă acest drum fără bani europeni. Fondul dispune de 300 de milioane de lei, sumă ce va fi pusă la dispoziţia unor instituţii bancare din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani.

Microcreditele care vor fi acordate pentru realizarea de obiective de investiţii de mici dimensiuni în domeniul agricol neeligibile pentru finanţarea din fonduri europene. Plafonul este de 15.000 de euro. Totodată,  microcreditele vor putea fi folosite pentru asigurarea unui fel de capital de lucru,  în limita a 25.000 de euro pe beneficiar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE