AFIR

PNDR 2014-2020: Proiecte-tip pentru fermele de familie, disponibile de la mijlocul lunii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), din subordinea Academiei de Științe Agricole (ASAS) din București, va elabora proiectele-tip pentru fermele de familie.

Data publicării proiectelor tip depinde de negocierile care au loc zilele acestea la București și Bruxelles cu privire la aplicarea noilor măsuri cuprinse în Politica Agricolă Comună 2014-2020. De deciziile care se iau depinde modul în care vor arăta Ghidurile solicitantului și implicit proiectele-tip, care se adresează micilor fermieri care vor să facă investiții sau să-și modernizeze fermele, fie că vorbim de zootehnie, legumicultură sau cultura mare.

Bugetul total alocat prin noul PNDR 2014-2020 este de 35 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii estimează că vor fi 700 de beneficiari, care vor primi 50.000 de euro finanțare nerambursabilă pe proiect.

Micii fermieri care vor să facă economie pot solicita servicii de consultanță de la Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală. Instituția va publica în curând o listă de tarife, care, spun reprezentanții acesteia, vor fi mai mici decât cele practicate de firmele de consultanță.

În momentul alegerii consultanților, fermierii trebuie să aibă mare grijă, deoarece aceștia de multe ori umflă valoarea investițiilor pentru a încasa un comision cât mai mare. Fostul secretar de stat Achim Irimescu atrăgea atenția, la o conferință de specialitate că mulți agricultori au mers pe mâna unor astfel de consultanți și acum se află în faliment sau insolvență.

Practic, pentru a obține finanțarea, beneficiarul trebuie să depună un plan de afaceri realist. Fondurile vin treptat, în funcție de parcurgerea pașilor din plan. Dacă acestea este superdimensionat, fermierul nu are cum să obțină profitul scontat, spre exemplu, și atunci riscă să piardă banii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE