MADR vrea 1 miliard de euro de la UE pentru irigaţii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a trimis Comisiei Europene documentaţia necesară pentru cuprinderea în bugetul pe 2014-2018 a fondurilor pentru refacerea infrastructurii naţionale de irigaţii. Valoarea investiţiilor se ridică la 1 miliard de euro.

Bugetul UE va fi definitivat luna viitoare.

Anul acesta producţia agricolă va fi mai bună decât cea obţinută în 2012, dar nu va fi una record, ca cea din 2011, când a plouat suficient, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Dacă sistemul de irigaţii construit înainte de 1989 ar fi funcţional, lucrurile ar sta altfel. Adică, fermierii români nu ar mai sta cu ochii-n soare aşteptând să plouă.

Anul acesta, tariful la energia electrică folosită pentru irigaţii a fost redus cu circa 20%, ca urmare a unei mai bune organizări a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). De asemenea, suprafaţa contractată pentru irigaţii a crescut, faţă de 2012, la 400.000 de hectare.

În plus, MADR a alocat fondurile necesare pentru umplerea cu apă a canalelor de irigaţii la finele lunii mai.

Pentru această vară, meteorologii au anunţat secetă prelungită. Dacă la grâu nu vor fi probleme, porumbul şi floarea-soarelui sunt cele mai expuse la secetă. Un sistem de irigaţii bine pus la punct ar scuti guvernul de plata despăgubirilor, care s-au ridicat anul trecut la 45 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE