Comisia Europeană a deblocat plățile pentru Programul Operaţional de Pescuit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeană (CE) a notificat Ministerul Agriculturii (MADR), printr-o scrisoare, cu privire la reluarea plăților în contul proiectelor derulate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP). Sumele provin din Fondul European pentru Pescuit (FEP).

Forul european a întrerupt plăţile pe 13.01.2012, din cauza unor deficienţe grave în funcţionarea sistemului de management şi control înregistrate în perioada 2010-2011. În anul 2012 au fost dezangajate 22 de milioane de euro din cauza acestor deficiențe.

„Deblocarea fondurilor pentru Programul Operațional de Pescuit înseamnă că, dacă dintr-un Program care are o valoare totală de 307 milioane euro până în ianuarie 2012 am atras doar 14 milioane euro, în zilele următoare vor veni în România 50 de milioane de euro reprezentând plăți către fermieri pe care Guvernul a înțeles să le suporte de la bugetul național, acestea nefiind însă decontate de la Comisia Europeană”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință.

Primele fonduri de la Comisia Europeană pentru Programul Operaţional pentru Pescuit ar putea fi încasate săptămâna aceasta.

Gradul de absorbție din Fondul European pentru Pescuit (FEP) este de 24,4%, gradul de contractare este de 66, 28%. Valoarea proiectelor depuse până în data limită de 31 mai 2013 se ridică la aproximativ 1 miliard de euro.

România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE