Prognoza agrometeorologica pentru perioada 7 – 13 ianuarie 2016

Facebook
Twitter

Vremea normala de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, la nivelul intregii tari.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -7…4°C in primele zile ale perioadei, valori apropiate de normele climatologice si -4…9°C la sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in cea mai mare parte a ţarii.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre -3…11°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -10…7°C, in toate zonele de cultura.

Se intrevad precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţa si ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Izolat vor fi condiţii de producere a fenomenelor de ceata si polei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra in nordul si izolat in vestul Moldovei, precum si in sud-vestul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

In aceste condiţii, speciile de camp, pomii fructiferi si viţa de vie se vor afla in continuare in starea de repaus vegetativ, la nivelul intregii ţari. De asemenea, spre sfarsitul intervalului, datorita temperaturilor maxime din aer, la cerealierele de toamna vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative, indeosebi in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii.

Cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea (20-100%), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Sub aspect fenologic, la rapita se va continua faza de infrunzire (5-16 frunze), in majoritatea zonelor agricole.

Speciile pomi-viticole din toate plantatiile isi vor mentine starea de repaus vegetativ.

In conditiile agrometeorologice prognozate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate:

  • Efectuarea controlului viabilitaţii plantelor la culturile de toamna, precum si a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Aplicarea ingrasamintelor organice si continuarea lucrarilor de intreţinere in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE