Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, dar instabila, in aproape toata tara.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 12…25°C, la nivelul intregii tari, abaterile termice  pozitive fiind de 1…7°C. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16…29°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 7…20°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va oscila intre 14…26°C pe intreg teritoriul agricol, limite optime continuarii insamantarilor de toamna si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la culturile infiintate pana la aceasta data.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, local, precipitatiile vor fi mai insemnate cantitativ, iar izolat se va produce grindina.

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm / ogor, se va mentine la valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in sud-estul, estul, vestul si local in sudul si centrul tarii.

Pe suprafete agricole extinse din Transilvania, estul si centrul Olteniei, vestul, nord-vestul si sudul Munteniei, local in vestul Crisanei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer si sol va permite desfasurarea in ritmuri normale a proceselor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la cerealierele de toamna (rapita, orz si grau), precum si continuarea lucrarilor de insamantare, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea fazelor de maturare si coacere la culturile prasitoare si pomi-viticole, in aproape toata tara.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%), totodata continuandu-se recoltarea, in aproape toate zonele de cultura.

Cultura de porumb va parcurge maturitatea deplina (60-100%) si recoltarea, la nivelul intregii tari.

Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile, precum si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, maturitatea tehnologica si recoltarea.

In majoritatea plantatiilor, atat pomii fructiferi, cat si vita de vie vor parcurge acumularea zaharurilor, maturarea fructelor/boabelor/lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea.

Functie de data semanatului, rapita si orzul de toamna se vor afla predominant la germinare-rasarire (10-30%), precum si aparitia primelor frunzelor (2-6 frunze), totodata extinzandu-se suprafetele insamantate.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate:

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului;
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi.

Rezerva de umiditate

La data de 24 septembrie 2015, continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm / ogor, inregistreaza valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata (SM), puternica (SP) si extrema (SE), in Dobrogea, Moldova, Maramures, Banat, vestul si sudul Olteniei, sudul si nord-vestul Crisanei, sud-vestul Transilvaniei, estul, nordul, centrul si local in sud-vestul Munteniei. Pe suprafete agricole extinse din Transilvania, estul si centrul Olteniei, vestul, nord-vestul si sudul Munteniei, local in vestul Crisanei, aprovizionarea cu apa a solului se incadreaza in limite satisfacatoare (AS) pana la apropiate de optim.

Sursa: ANM

Share on Facebook