septembrie 29, 2022

Procedura de stabilire din oficiu a contributiei de asigurari sociale si de sanatate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Monitorul oficial nr. 1039 din 1 noiembrie 2021 a fost publicat OpANAF nr. 1608 din 2021 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 2.547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare.

„Actul normativ analizat astazi se adreseaza „profesionistilor” asa cum sunt definiti de Codul civil (persoane fizice ce desfasoara activitati independente/profesii libere sau persoane fizice ce au realizat drepturi de autor etc.) si au beneficiat in mod independent de indemnizatii sau o forma de sprijin din partea bugetului fondului de somaj”, a precizat consultantul fiscal Adrian Benta.

Atat in anul trecut, cat si anul acesta, in conditiile reducerii activitatii economice si a unor restrictii impuse de autoritati, au fost adoptate mai multe acte normative de acordare a unor indemnizatii (OUG nr. 30/2020, OUG nr. 132/2020, OUG nr. 111/2021). Caracteristica principala a acestor indemnizatii acordate acestor persoane fizice consta in faptul ca suma indemnizatiei este o suma bruta pentru care se datoreaza impozit pe venit, contributia la pensii – CAS si contributia la sanatate – CASS.

Aceste persoane fizice au obligatia depunerii declaratiei unice si plata obligatiilor fiscale pana in data de 25 mai al anului urmator celui in care s-a incasat indemnizatia. Declaratia unica a fost modificata cu o rubricatie aferenta acestei obligatii fiscale.

„Prin actul normativ analizat astazi autoritatea fiscala stabileste procedura determinarii din oficiu a contributiilor la asigurarile sociale daca persoanele fizice nu isi indeplinesc obligatiile declarative”, a adaugat consultantul fiscal Adrian Benta.

Selectarea acestor contribuabili va fi facuta de catre autoritatea fiscala in baza informatiilor primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, comparandu-se listele cu persoane ce au incasat indemnizatii fata de persoanele ce au depus declaratia unica.

Dupa procedurile interne de lucru, autoritatea fiscala emite decizia de stabilire din oficiu a contributiei de plata. Aceste decizii se comunica contribuabilului persoana fizica conform procedurii prevazute de art. 47 din Codul de procedura fiscala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE