Registrul RO e-Factura: cum se poate folosi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Monitorul oficial nr. 1040 din 1 noiembrie 2021 a fost publicat OpANAF nr. 1713 din 2021 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (084) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura.

OUG nr. 120/2021 reglementeaza implementarea sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Cu aceasta ocazie se definesc urmatoarele reguli privind tranzactionarea bunurilor:

  • B2G prin care operatorii economici livreaza bunuri sau presteaza servicii catre autoritati contractante (autoritati publice guvernamentale);
  • B2B – relatie de tranzactionare prin care un operator economic livreaza bunuri sau presteaza servicii catre un alt operator economic.

„In ambele structuri de tranzactionare operatorii economici pot utiliza (daca doresc) sa comunice facturile prin sistemul national RO e-Factura. Mentionam ca pentru ambele situatii utilizarea sistemului este optionala pana la noi modificari normative”, a precizat analistul economic Adrian Benta.

OpANAF nr. 1713/2021 reglementeaza Formularul 084 prin care operatorii economici se pot inscrie in sistemul RO e-Factura.

Formularul  084 se poate trimite oricand prin mijloace electronice trimise la distanta, iar ANAF organizeaza Registrul RO e-Factura. Un operator economic inscris in acest serviciu va putea folosi sistemul electronic incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata cererea.

Acelasi Formular 084 va fi utilizat de operatorul economic interesat cand doreste sa nu mai utilizeze sistemul RO e-Factura. Iesirea din sistem este operata cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care a fost transmis formularul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE