Noi prevederi privind somajul tehnic in cadrul cooperatiilor

Facebook
Twitter

In Monitorul oficial din data de 24 aprilie 2020, au fost publicat Ordin MMPS nr. 848 din 2020 privind aprobarea modelului documentelor prevazute la art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situaţiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, in cazul persoanelor care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Prin OUG nr. 30/2020 publicata in Monitor in data de 21 martie s-a instituit posibilitatea acordarii somajului tehnic si pentru persoanele ce isi desfasoara activitatea in cadrul cooperatilor, persoane incadrate in munca in baza unei conventii individuale de munca, conform legislatiei specifice.

Initial, membrii cooperatori au fost considerati „profesionisti”, iar pentru a beneficia de somaj tehnic pe perioada starii de urgenta suportata din bugetul fondului de somaj trebuie ca fiecare membru cooperator sa depuna in mod individual o cerere pentru plata indemnizatiei de somaj.

Prin OUG nr. 53 publicata in Monitorul Oficial din data de 21 aprilie s-a modificat procedura in sensul ca cererea de plata a indemnizatiei si documentele conexe se vor depune de catre cooperatia la care iti desfasoara activitatea membrii cooperatori ce au dreptul al somaj tehnic suportat din bugetul fondului de somaj. Ordinul MMPS nr. 8248/2020 adopta formularele pe care le va depune cooperatia pentru a incasa indenizatia pentru somajul tehnic.

Astfel, sunt reglementate urmatoarele formulare:

  • Declaratie pe propria raspundere;
  • Lista cu beneficiarii indemnizatiei.

Aceste documente se comunica catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca in format electronic.

Similar indemnizatiilor de somaj tehnic pentru salariatii incadrati cu contracte individuale de munca, pentru indemnizatia de somaj tehnic pentru cooperatori se datoreaza impozit pe venit, asigurari sociale obligatorii, nu se acorda deducere de baza si nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.

Adrian Benta, consultant fiscal

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE