Care sunt conditiile pentru a primi subventie APIA pentru depozitarea branzeturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L140, din data de 4 mai 2020, au fost publicate o serie de acte normative adoptate de catre Comisia Europeana in vederea optimizarii gestionarii anumitor activitati agricole specifice pe perioada in care pandemia de COVID-19 afecteaza statele membre UE.

Prin Regulamentul delegat (UE) 2020/591 al Comisiei din 30 aprilie 2020, de deschidere a unei scheme de ajutor cu caracter temporar si exceptional pentru depozitarea privata a anumitor branzeturi si de stabilire in avans a cuantumului ajutorului.

Acest regulament prevede o schema de ajutor cu caracter exceptional si temporar pentru depozitarea privata a branzeturilor care se incadreaza la codul NC 0406, cu cateva exceptii pe care le prezentam mai jos.

APIA poate plati subventii pentru depozitarea privata a unei cantitati de 931 de tone de branzeturi la nivel national.

„Statele membre se asigura ca dispun de un sistem bazat pe criterii obiective si nediscriminatorii, astfel incat sa nu fie depasite cantitatile maxime care le-au fost alocate”, se precizeaza in regulamentul european.

Produsele eligibile

Pentru a beneficia de subventii APIA pentru depozitare privata in temeiul acestei scheme, branzeturile trebuie sa fie de calitate comerciala buna si corecta si sa fie originare din Uniune. Branzeturile trebuie sa aiba, la data la care incepe contractul de depozitare, varsta minima corespunzatoare perioadei de maturare prevazute in caietul de sarcini al produsului in cazul branzeturilor care beneficiaza de o denumire de origine protejata sau de o indicatie geografica protejata in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, sau corespunzatoare unei perioade de maturare normale stabilite de statele membre pentru celelalte branzeturi.

Depunerea si admisibilitatea cererilor

Cererile pentru obtinerea subventiilor APIA pentru depozitarea branzeturilor pot fi depuse incepand cu data de 7 mai 2020. Termenul-limita pentru depunerea cererilor pentru obtinerea subventiilor APIA pentru depozitarea branzeturilor este 30 iunie 2020. Cererile pentru obtinerea subventiilor APIA pentru depozitarea branzeturilor vizeaza produse care sunt deja depozitate.

Cantitatea minima pe cerere este de 0,5 tone.

Cuantumul ajutorului se stabileste dupa cum urmeaza:

  • 15,57 euro pe tona de produs depozitat, pentru costurile de depozitare fixe;
  • 0,40 euro pe tona de produs, pe zi de depozitare contractuala.

Depozitarea contractuala se incheie in ziua precedenta datei retragerii din depozit.

Ajutorul se poate acorda numai daca perioada de depozitare contractuala este cuprinsa intre 60 si 180 zile.

Formularul cererii de ajutor este disponibil pe pe site-ul APIA: www.apia.org.ro sau va fi pus la dispozitia solicitantilor de catre functionarii APIA prin mijloace electronice, in urma unei solicitari adresata pe adresa de e-mail: zootehnie.apia@apia.org.ro .

Dupa completare de catre solicitant, cererea de ajutor impreuna cu documentele atasate cererii si documentele privind constituirea garantiei vor fi scanate/fotografiate si vor fi transmise la APIA, pe adresa de e-mail: zootehnie.apia@apia.org.ro, impreuna cu dovada expedierii documentelor originale prin servicii de posta/curierat, sau vor fi depuse la Registratura APIA – Aparat Central, din B-dul. Carol I, nr. 17, sector 2, Bucuresti. Documentele semnate electronic se transmit tot la adresa de e-mail indicata mai sus.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE