Cum a obtinut o antreprenoare din Alba 70.000 de euro, fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In vara anului 2016, Aura Iuliana Ratiu, administrator al SC NYK HATS SRL, a depus un proiect pentru a obtine fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014-2020.

Antreprenoarea este astazi beneficiarul finantarii PNDR 2014-2020, proiectul sau fiind finantat prin submasura 6.2 (Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale). Proiectul finantat cu fonduri europene nerambursabile este „Infiintare si dotare firma de productie de palarii in spatiul rural”, fiind implementat de societatea NYK HATS SRL, din comuna Ighiu, judetul Alba.

Valoarea fondurilor europene nerambursabile primite de beneficiarul PNDR se ridica la 70.000 de euro. Cum finantarea europeana nerambursabila in cadrul masurii este de 100% nerambursabila, beneficiarul a primit din partea AFIR aceasta suma integral, in doua transe, se arata intr-un comunicat emis pe adresa redactiei de AFIR.

Conform Planului de Afaceri, beneficiarul a construit un spatiu format din camera de lucru, magazie si grup sanitar, dotate corespunzator pentru desfasurarea activitatii propuse prin proiect. De asemenea, a achizitionat echipamente noi si performante, necesare productiei de palarii, precum si materie prime si auxiliara.

Confectionarea unei palarii presupune parcurgerea mai multor etape. Echipamentele achizitionate in cadrul proiectului au simplificat fluxul tehnologic si permit realizarea unui numar mai mare de palarii si a unor modele cat mai variate.

Beneficiarul a planificat fiecare etapa a fluxului tehnologic, asigurandu-se ca, in momentul obtinerii finantarii, este gata pentru a porni productia. Astfel, plecand de la aprovizionarea cu materie prima, pana la strategia de vanzare, toate etapele au fost analizate, defalcate si explicate amanuntit in planul de afaceri depus la AFIR.

Produsele confectionate in cadrul societatii sunt comercializate in targurile si pietele din imprejurimi, magazine, precum si prin intermediul internetului. Societatea realizeaza palarii barbatesti clasice si moderne, adaugand noi modele pentru noi clienti, inclusiv palarii de dama.

Proiectul a demarat in a patra luna de la semnarea Contractului de finantare si a fost implementat in totalitate in 48 de luni. Pe perioada implementarii, societatea a comercializat produse de minim 45% din valoarea primei transe de plata. Prin implementarea proiectului s-au creat doua locuri de munca si s-au introdus pe piata produse fabricate in Romania.

Pentru Submasura 6.2, care a avut o alocare de 106,5 milioane euro, au fost solicitari de fonduri de 345,1 milioane de euro, pentru peste 6 mii de proiecte. Au fost selectate spre finantare 1.893 de proiecte in valoare de 111,3 milioane euro. Platile catre beneficiari efectuate pana in acest moment se ridica la 84,6 milioane de euro – un grad de utilizare a fondurilor alocate de 79,4%.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale finanteaza 1.893 de proiecte pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, prin submasura 6.2 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020), valoarea contractelor de finantare fiind de 111,3 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE