In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L140, au fost publicate o serie de acte normative adoptate de catre Comisia Europeana in vederea optimizarii gestionarii anumitor activitati agricole specifice pe perioada in care pandemia de COVID-19 afecteaza statele membre UE, informeaza un comunicat remis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), pe adresa redactiei.
Printre aceste reglementari se numara si cele cu rol in interventia pe piata prin acordarea unui ajutor pentru depozitarea privata a anumitor produse agroalimentare, astfel:
- Depozitare privata carne de bovina (REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2020/596 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 privind acordarea ajutorului pentru depozitarea privata a carnii proaspete sau refrigerate de bovine cu varsta de opt luni sau mai mult si stabilirea in avans a cuantumului ajutorului);
- Depozitare privata carne de capra si de oaie (REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2020/595 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 privind acordarea de ajutoare pentru depozitarea privata a carnii de oaie si de capra si fixarea in avans a valorii ajutorului);
- Depozitare privata a untului (REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2020/597 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 privind acordarea ajutorului pentru depozitarea privata a untului si stabilirea in avans a cuantumului ajutorului);
- Depozitare privata lapte praf degresat (REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2020/597 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 privind acordarea ajutorului pentru depozitarea privata a laptelui praf degresat si stabilirea in avans a cuantumului ajutorului);
- Depozitarea privata a branzeturilor (REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2020/591 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 de deschidere a unei scheme de ajutor cu caracter temporar si exceptional pentru depozitarea privata a anumitor branzeturi si de stabilire in avans a cuantumului ajutorului).
Actele normative mentionate pot fi consultate accesand linkul:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=OJ:L:2020:140:TOC
Regulamentele specifice stabilesc:
- tipurile de produse eligibile,
- perioadele de depozitare,
- garantiile aferente cererilor de ajutor (unde este cazul)
- cuantumul ajutorului pentru fiecare categorie de produs.
Perioada de depunere a cererilor este deschisa incepand cu data de 07.05.2020. Pentru produsele carne de bovina, respectiv carne de oaie si capra s-a stabilit ca termen limita de depunere a cererilor, data de 30.06.2020.
Formularul cererii de ajutor este disponibil pe pe site-ul APIA: www.apia.org.ro sau va fi pus la dispozitia solicitantilor de catre functionarii APIA prin mijloace electronice, in urma unei solicitari adresata pe adresa de e-mail: zootehnie.apia@apia.org.ro .
Dupa completare de catre solicitant, cererea de ajutor impreuna cu documentele atasate cererii si documentele privind constituirea garantiei vor fi scanate/fotografiate si vor fi transmise la APIA, pe adresa de e-mail: zootehnie.apia@apia.org.ro, impreuna cu dovada expedierii documentelor originale prin servicii de posta/curierat, sau vor fi depuse la Registratura APIA – Aparat Central, din B-dul. Carol I, nr. 17, sector 2, Bucuresti. Documentele semnate electronic se transmit tot la adresa de e-mail indicata mai sus.
Procedura de depozitare privata a produselor agroalimentare se deruleaza in baza regulamentelor specifice mentionate. Conditiile generale de derulare a masurilor de depozitare privata sunt stabilite insa prin Regulamentul delegat (UE) 2016/1238 AL COMISIEI din 18 mai 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste interventia publica si ajutoarele pentru depozitarea private. Toate produsele trebuie sa respecte inclusiv prevederile stabilite in Anexa VI a Regulamentului (UE) nr. 1240/2016.
In cazul produselor a caror depozitare se efectueaza dupa aprobarea cererii de ajutor si care au o garantie constituita aferenta cererii, perioada maxima pentru constatarea conformitatii produselor si intrarea in depozit la locul de congelare a cantitatilor din cerere este de maximum 28 zile de la notificarea privind aprobarea.
Daca in cele 28 de zile a intrat in depozit sub 95% din cantitatea solicitata in cererea de ajutor, garantia aferenta se retine in totalitate, iar ajutorul nu se mai acorda.
Informatii detaliate privind depozitarea privata a produselor agroalimentare se regasesc postate la link-ul http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/depozitare-privata-produse-agricole/anul-20201588866345 .