ANAF schimba decontul de TVA pentru agricultori

Facebook
Twitter

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) propune un nou model de decont de TVA pentru agricultori, conform modificarilor fiscale aparute la inceputul acestui an, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o compensatie in cota forfetara pentru taxa aferenta achizitiilor. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie.

Cota standard de TVA este de 19%, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, potrivit art. 291 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Cota standard de TVA se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile nescutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Decontul de taxa pe valoarea adaugata propus se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2017.

ANAF precizeaza ca, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care efectueaza in perioada de raportare numai operatiuni in interiorul tarii, pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea casutei corespunzatoare din programul de asistenta pus la dispozitie pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE