ANAF propune completarea procedurilor de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) propune, printr-un proiect de ordin lansat marti, completarea si modificarea procedurilor de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscal, potrivit Mediafax.

Potrivit ANAF, proiectul propune:

– actualizarea procedurii de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal in cazul contribuabililor supusi inregistrarii in registrul comertului, potrivit noilor prevederi legale aduse Codului de procedura fiscala prin Ordonanta Guvernului nr. 30/2017;
– actualizarea procedurii de modificare a domiciliului fiscal in cazul contribuabililor persoane fizice care detin cod numeric personal, potrivit noilor prevederi legale aduse Codului de procedura fiscala prin Ordonanta Guvernului nr. 30/2017;
– aprobarea procedurii de modificare a domiciliului fiscal al contribuabililor supusi inregistrarii in registrul comerþului, in cazul in care domiciliul fiscal este stabilit la sediul social;
– aprobarea procedurii de modificare a domiciliului fiscal pentru persoanele fizice care detin cod numeric personal, in cazul in care domiciliul fiscal este stabilit la domiciliu.

Potrivit prevederilor art. 31 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin domiciliu fiscal pentru persoanele juridice se intelege sediul social sau locul unde se exercita gestiunea administrativa si conducerea efectiva a afacerilor, in cazul in care acestea nu se realizeaza la sediul social declarat, respectiv adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice.

Prin Ordonanta Guvernului nr. 30/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, a fost modificat art. 32 in sensul introducerii unui nou alineat, alineatul (5), astfel: „(5) Modificarea domiciliului sau sediului social care reprezinta si domiciliu fiscal are ca efect si modificarea de drept a domiciliului fiscal, iar contribuabilul/platitorul nu are obligatia depunerii cererii de modificare a domiciliului fiscal. In acest caz, transferul dosarului fiscal al contribuabilului/platitorului de catre vechiul organ fiscal central catre noul organ fiscal central se face in termen de 15 zile lucratoare de la data inscrierii in registrele in care, potrivit legii, se inregistreaza modificarile privind sediul social/domiciliul”.

Cu privire la calculul termenului de 15 zile lucratoare de la data inscrierii in registrele in care, potrivit legii, se inregistreaza modificarile privind sediul social/domiciliul, „mentionam ca art. 181 alin. (1) pct. 2 din Legea nr. 134/2010, republicata, privind Codul de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca, atunci când termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua când acesta se implineste”, se arata intr-un comunicat al ANAF.

Proiectele de acte normative, initiate de ANAF, sunt publicate pe site-ul institutiei la adresa www.anaf.ro, domeniul INFO ANAF/ Transparenta decizionala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE