septembrie 28, 2021

Primul sistem de irigatii alimentat din canalul Dunare – Marea Neagra a fost inaugurat la Agigea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a inaugurat, la Agigea, prima statie de de pompare pentru sistemul de irigatii care preia apa din Canalul Dunare – Marea Neagra, aceasta fiind o investitie cu fonduri europene in valoare totala de un milion de euro.

„Este primul proiect cu alimentare din Canalul Dunare – Marea Neagra, dar sunt si alte proiecte care sunt in derulare. Acesta este doar unul din cele peste 120 de proiecte pe care le avem in implementare in momentul de fata. Sunt peste 120 de proiecte in faza finala, avem 128 de milioane de euro din vechiul program 2007-2013. Vom merge pentru a inaugura cat mai multe dintre acestea. Partea cea mai importanta este ca avem in continuare fonduri, inca 430 de milioane de euro, astfel incat sa vedem astfel de minuni in toata tara. Ma bucur foarte tare pentru ca, dincolo de suprafata care se iriga, avem o tehnologie, o tehnologie de ultima generatie care ajuta foarte mult la economii de energie si, implicit, la un cost redus care se plateste pentru irigatii”, a declarat Daniel Constantin.

Proiectul demarat cu fonduri europene, in martie 2015, a fost realizat de Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) Agigea. Potrivit presedintelui OUAI Agigea, Gheorghe Lamureanu, agricultorii se aflau, pana la construirea statiei de pompare, in situatia in care apa Canalului Dunare – Marea Neagra era langa terenurile agricole, insa culturile sufereau din cauza secetei pentru ca nu puteau fi irigate.

„A fost un an crancen, ultima ploaie am avut-o pe 7 aprilie si urmatoarea a fost pe 16 august, 40 de litri care n-au ajuns nici cat o lingurita de bere, in toiul verii, unui om care munceste la tarnacop si lopata. Totusi, am reusit sa ne facem araturile, am obtinut productii frumoase datorita conditiilor din toamna si din iarna pentru cereale semanate cu un an in urma. Am obtinut productii frumoase, insa ele puteau sa le egaleze pe cele ale occidentalilor daca am fi avut sa dam o apa in mai si iunie. Este un proiect care elimina un paradox urias, adica apa trece din abundenta pe langa noi, pe la 50 de metri de culturi, si noi, cu toate aceste culturi, suferim crancen de seceta”, a declarat Gheorghe Lamureanu.

Prin intermediul acestui sistem de irigatii fermierii constanteni pot iriga circa 1.180 ha de culturi agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE