Daniel Constantin: Legea irigatiilor a fost abandonata total. Riscam sa returnam fondurile europene

Facebook
Twitter

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a scris recent pe pagina sa de Facebook ca proiectul de refacere a sistemului de irigatii a fost „abandonat total de actualul guvern”, Romania riscand „sa returneze fonduri europene”.

„Constat, cu regret, ca proiectul de refacere a sistemului de irigatii a fost abandonat total de guvernul de tehnocrati! Au trecut 6 luni si nu s-a miscat absolut nimic in vederea aplicarii Legii irigatiilor 269 promulgata de presedinte in 12 noiembrie 2015. Nu exista nicio scuza! Legea o aveau, trebuia doar aplicata! Reamintesc tuturor ca anul trecut am reusit sa trecem in unanimitate, in Parlament, prima lege dupa 1989 care da sperante fermierilor care au suferit de-a lungul timpului din cauza secetei ca sistemul redevine functional. Prima lege care ofera un buget multianual de 1 miliard de euro!”, a scris, pe Facebook, Daniel Constantin.

Fostul ministru a Agriculturii a mai precizat ca legea prevedea suma de 145 milioane euro, in primul an – 2016, guvernul „negasind decat 30 de milioane de euro”.

„Legea prevede ca intr-o luna de la promulgare, guvernul sa aprobe strategia pentru irigatii. Un document introdus in lege de catre liberali – conditia de transparenta ceruta atunci pentru a vota si ei! Desi au trecut 6 luni si documentul nu a aparut, liberalii nu mai spun nimic! Am predat strategia elaborata noului ministru pe 18 noiembrie ( presa de specialitate a asistat la predarea – primirea mandatului si a documentului) si nici astazi nu este aprobata, mai mult nu exista nici macar in consultare un alt proiect!”, a mai scris Daniel Constantin.

„In lipsa acesteia nu se face nicio investitie, dar mai mult…riscam sa pierdem si banii europeni pentru infrastructura secundara. Reamintesc ca in perioada 2012-2015 s-au semnat si investit aproximativ 130 milioane euro si alte 435 milioane sunt puse la dispozitia fermierilor prin PNDR. In lipsa conectarii acestei infrastructuri secundare reabilitate la infrastructura principala in maxim 3 ani, CE o sa solicite României sa returneze fondurile! Tot prin intermediul acestei strategii, trebuia actualizata lista cu amenajarile de irigatii viabile elaborata in 2010, in baza careia Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii sunt eligibili pentru finantare din fonduri europene. Desi situatia actualizata a acestor amenajari este finalizata din 2015, aceasta nu a fost aprobata prin Strategia sectorului de irigatii, iar o buna parte din OUAI sunt oprite din accesarea de fonduri europene”, mai noteaza fostul ministru al Agriculturii.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE