Ministrul Agriculturii: Investitiile in infrastructura principala de irigatii vor incepe din zonele in care sistemul secundar a fost modernizat cu fonduri europene. Este o conditie a CE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca modernizarea infrastructurii principale de irigatii va incepe din zonele in care sistemul secundar a fost deja reabilitat cu fonduri europene, aceasta fiind o conditie impusa de Comisia Europeana.

„Din 2016 vom incepe modernizarea sistemului principal de irigatii, intentionam sa alocam anual 145 de milioane de euro, timp de sapte ani, pentru acest scop. Exista si in proiect de lege in acest sens. Mai mult decat atat, in aceste zile pregatim si un program complex prin care vom stabili concret cum vom face, etapizat, aceste investitii. In primul rand, vom incepe cu zonele in care s-au facut deja investitii in sistemele secundare de irigatii, prin PNDR. Aceasta este de fapt si o conditie a Comisiei Europene, si anume sa folosim sistemele de irigatii modernizate cu fonduri europene. Altfel, CE ne va spune ca le-am modernizat si nu le folosim. Exista riscul sa ne fie ceruti banii inapoi”, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii considera ca o varianta pentru reducerea costurilor cu irigatiile ar putea fi obligarea fermierilor sa isi faca abonamente.

„Pentru a reduce costurile foarte mult, ar trebui ca acel abonament sa fie obligatoriu pentru toti cei care sunt in amenajarea respectiva de irigatii. In felul acesta, costurile se reduc la 10% fata de cineva care este in treapta intai de pompare”, a mai spus Constantin.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE