Primele masuri de sprijin pentru fermieri anuntate de premierul Sorin Grindeanu

Facebook
Twitter

Noul premier al Romaniei, Sorin Grindeanu, a anuntat primele masuri de sprijin pe care doreste sa le adopte pentru fermieri. Mai exact, este vorba despre un ajutor financiar acordat producatorilor de tomate si de carne de porc, doua dintre cele mai deficitare produse in balanta comerciala, potrivit prim-ministrului.

„Imi doresc o tara normala in care produsele alimentare consumate de cetatenii romani sa provina in primul rand din productia interna. Pentru ca avem un pamant bogat, care ne poate oferi hrana sanatoasa, pentru toti cetatenii acestei tari. Mi se pare anormal ca o tara ca Romania sa importe 50.000 tone de tomate si sa exporte doar 3 tone. E anormal ca importurile de carne de porc sa fie de peste 100 de ori mai mari decat exporturile. Nu e normal sa fim in aceasta situatie. Ne-am propus prin programul de guvernare sa oferim sprijin fermierilor pentru aceste doua produse”, a declarat Sorin Grindeanu, in Plenul Parlamentului.

Conform programului de guvernare al PSD, fermierii ar urma sa fie sprijiniti financiar pentru anumite produse. „Acordarea de sume fixe pe o perioada de 8 ani la doua produse dintre cele mai deficitare in balanta comerciala. Programul incepe in anul 2017, prin selectarea, pe baza datelor statistice a câte 2 produse agro alimentare deficitare. Primele produse (an 2017):tomatele si carnea de porc. Scop: reducerea importurilor si asigurarea consumului din productie interna. Alocare suplimentara an de an: 240 milioane euro, finantare din bugetul de stat, timp de 8 ani”, se noteaza in programul de guvernare.

Pentru produsele deficitare se acorda sprijin, dupa cum urmeaza:

– tomate: suma de 3.000 de euro pentru 1000 mp, in conditiile cultivarii de soiuri romanesti si realizarii unei productii de 2 kg/m2, care sa fie predate centrelor de colectare odata cu justificarea productiei obtinute si a destinatiei acesteia;

– carne de porc: suma de 10.000 de euro pentru un efectiv de 200 capete la ingrasat, in conditiile cresterii, ingrasarii, sacrificarii si livrarii cantitatii de 20 tone carne de porc, odata cu justificarea productiei si a destinatiei acesteia.

Schemele de sprijin financiar acordate de la bugetul de stat trebuie aprobate initial de Comisia Europeana.

De asemenea, noul premier a declarat de la tribuna Parlamentului ca isi doreste ca fermierii romani sa aiba sanse egale cu cei europeni. „Asta inseamna plata la timp a subventiilor, astfel incat fermierii romani sa nu suporte costuri suplimentare pentru dobanda creditelor contractate. Intr-o tara normala se investeste in sistemul de irigatii, pentru ca productia sa nu mai depinda de capriciile vremii. Agricultura continua sa reprezinta o componenta importanta in PIB si in cresterea economica a Romaniei. Daca vrem sa avem o agricultura sanatoasa si un sistem de irigatii care sa asigure o productia consistenta, indiferent de nivelul de precipitatii”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Membrii Guvernului condus de Sorin Grindeanu au depus miercuri seara juramantul de investitura in fata presedintelui. Petre Daea, in varsta de 68 ani, este incepand de joi noul ministru al Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE