Premierul Grindeanu vrea ca 3,5 miliarde de euro sa ajunga anul acesta la fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Romaniei, Sorin Grideanu, a declarat ca tinta Executivului in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene este ca anul acesta sa fie absorbita de Romania suma de 3,5 miliarde de euro, reprezentand atat plati prin programul PNDR, cat si platile pentru subventiile fermierilor.

„Am discutat despre cum absorbim o suma extrem de importanta si target-ul e, iarasi, foarte sus, pe AFIR, pe fonduri europene, undeva in jur de 1,6—1,7 miliarde de euro anul acesta. Si rugamintea mea, care nu e a mea, ci am preluat-o din teritoriu si pe care domnul ministru o stie foarte bine, e legata de a se apleca asupra debirocratizarii, a se simplifica foarte mult, sigur, sa fie transparenta, ne dorim in continuare, dar a simplifica foarte mult birocratia si tot ceea ce tine de plimbatul actelor. Ne intereseaza ca in acest an, pe fonduri europene, in total la Ministerul Agriculturii, ma refer si la subventii si la ceea ce va spuneam, lucrurile care tin de AFIR, sa ne ducem undeva in jurul a 3,5 miliarde (de euro — n.r.), in jurul acestei sume. Ceea ce este o tinta pe care sunt convins ca Ministerul Agriculturii poate sa o atinga, mai ales ca a inceput extraordinar de bine”, a declarat Sorin Grideanu, potrivit Agerpres.

De asemenea, premierul a precizat ca in cursul discutiilor purtate cu ministrul Agriculturii acesta i-a prezentat si stadiul implementarii sistemului national antigrindina, un program „extrem de important pentru fermieri si pentru agricultori”. Seful Guvernului a mentionat ca in cursul saptamânii viitoare se va deplasa pentru a vedea la fata locului cum stau lucrurile in acest domeniu.

Fermierii romani au reusit sa atraga pana in acest moment fonduri europene pentru agricultura de aproape 842 de milioane de euro, in cadrul submasurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020, potrivit informatiilor AFIR, consultate de StiriAgricole.ro.

Astfel, conform unei centralizari, la data de 30 martie, valoarea totala a fondurilor europene atrase de Romania, prin PNDR, era de 841.975.423 euro, la care se pot adauga si platile efectuate prin producedura de tranzitie, in valoare de 434 de milioane de euro.

Anul trecut, rata de absorbtie a fondurilor europene prin PNDR 2020 s-a situat la circa 10% (plati de 767 milioane de euro), conform datelor anuntate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Pana la data de 31 martie, peste 840.000 de fermieri si-au primit subventiile in valoare de circa doua miliarde de euro, ceea ce inseamna un procent de 93,55% dintr-un total de 901.335 beneficiari, a anuntat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE