Priceputu (CNIPMMR): solicitam introducerea domeniului irigatii in PNRR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Romania, marea provocare ramane partea de investitii in agricultura, mai exact in irigatii. Acest domeniu ar putea duce tara noastra intr-o zona competitiva, a afirmat Vali Priceputu, vicepresedinte pentru agricultura in CNIPMMR.

“Irigatiile reprezinta un domeniu care, daca va fi dezvoltat asa cum trebuie, probabil, va reusi sa duca Romania mai departe in zona competitiva si, aici, am identificat doua variante de finantare, doua necesitati de finantare.

Prin PNS (Program National de Sprijin, n.r.) unde deja sunt 500 milioane de euro. (…)

Solicitam, de asemenea, Guvernului Romaniei introducerea domeniului irigatii in PNRR”, a mentionat Vali Priceputu, in cadrul unei conferinte de presa.

Citeste si: Seceta in Europa. Specialistii estimeaza o recolta slaba de grau

Printre propunerile reprezentantilor CNIPMMR privind fiscalitatea IMM-urilor se numara stabilirea unui nivel al salariului minim in 2023 de 3.000 lei, cu mentinerea impozitarii din sectorul agricol si constructii.

Totodata, reprezentantii Consiliului National al IMM-urilor propun majorarea plafonului de neplatitor de TVA de la 300.000 lei la 750.000- 1.000.000 lei, deoarece ar simplifica foarte mult activitatea economica a micilor intreprinzatori, ar reduce birocratia si timpul efectiv de activitate al angajatilor ANAF.

Conform sursei citate, nu reprezinta un risc fiscal ridicat aceasta “patura” de IMM- uri, deoarece gradul de conformare fiscala de plata a crescut, iar impozitul pe microintreprinderi s-a majorat in ultimii ani comparativ cu plata impozitului pe profit.

Pe de alta parte, CNIPMMR propune pastrarea actualului sistem de impozit pe veniturile microintreprinderilor la acelasi plafon de 1.000.000 euro cifra de afaceri anuala, deoarece pentru contribuabili este “un sistem simplu, clar si neinterpretabil si fara stres fiscal modul de determinare a valorii acestui impozit in conditiile de criza in care costurile cresc zi de zi; acest impozit ramane constant la nivelul cifrei de afaceri”.

Reprezentantii IMM-urilor mai propun extinderea activitatilor supuse normelor de venit pentru a facilita crearea de afaceri mici locale ce sunt necesare in perioadele de criza (reparatii si prestatii de servicii catre populatie), comert minimal etc.

Conform sursei citate, este necesara sustinerea din partea Ministerul Finantelor Publice a unor proceduri simplificate de finantare a acestor activitati si domenii nonprofit de catre mediul de afaceri.

De asemenea, se propune implementarea unor facilitati fiscale simplificate (usor de aplicat) pentru orice fel de investitii facute la nivelul firmelor si pentru sustinerea de catre mediul privat a activitatilor sociale, culturale, educationale, sportive si de cercetare, chiar daca nu sunt direct “legate” de aceste firme.

Totodata, CNIPMMR propune ca procedurile de inventariere a patrimoniului pentru firmele cu cifra de afaceri cuprinsa pana la 500.000 euro sa fie optionale la decizia administratorului firmei, nu obligatorii prin lege.

Pentru firmele cu cifra de afaceri cuprinsa intre 500.000- 1.000.000 euro sa fie simplificate, reduse la nivelul inventarierii valorilor materiale ca obligativitate.

Reprezentantii IMM-urilor mai solicita, printre altele, stabilirea unui cadru legal fiscal clar pentru PFA-uri, astfel incat sa nu existe riscul reinterpretarii si retratarii activitatii acestora ca activitati dependente (salariale).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE