Romania a exportat 17,4 milioane de litri de vin in 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2021, Romania a exportat 17,4 milioane de litri de vin, in valoare totala de 34 de milioane de euro, se arata intr-o analiza ZF, pe baza datelor Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri si Organizatiei Internationale a Viei si Vinului.

Piata locala este unul dintre cei mai mari producatori de vin din Europa si chiar din lume (situandu-se in top 15 la nivel mondial).

Totusi, cand vine vorba de export, ea este codasa, vinul fiind consumat aproape integral pe piata interna.

Tocmai de aceea, Romania nu este un nume cunoscut in piata mondiala de profil, nefiind asociata cu marii producatori, cum e cazul Spaniei, Frantei sau Italiei.

Citeste si: Ce produse gasim pe rafturile magazinelor? Crenvursti din carne de pui cu 27% compozitie de carne

Chiar si tari cu cifre mult mai mici, precum Republica Moldova, Ungaria si Bulgaria si-au facut un nume in domeniu, pentru ca au pariat mult pe export.

In cazul Romaniei, piata interna a fost suficient de mare si apetitul de consum a fost pe masura pentru a nu fi nevoie ca jucatorii sa se bazeze pe alte tari.

Totusi, in ultimii ani, marcati de o efervescenta crescuta in domeniu, se vede o schimbare de paradigma.

In domeniul vinului apar constant crame noi, cele mai multe dintre ele de dimensiuni mici si medii, care au vinuri pozitionate in segmentul premium.

Acestea incearca, desi inca timid, sa puna Romania pe harta mondiala a producatorilor de licori ale lui Bacchus.

Ultimii doi ani au fost insa dificili pentru industria care depinde in buna parte de HoReCa, un sector care in pandemie a functionat partial si cu restrictii.

Si pe pietele straine, multi dintre partenerii producatorilor locali de vin sunt tot jucatori din industria de restaurante, cafenele si baruri.

De aceea, cantitatea exportata a scazut, ea fiind anul trecut cu peste 25% mai mica fata de 2019.

Din punct de vedere al volumelor, exportul a fost mai slab si ca in 2020, desi productia a crescut puternic si a ajuns la 4,5 mil. hl, cu 16% peste nivelul din anul anterior, conform Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).

Pentru Romania, acesta este al doilea cel mai bun an din ultimii cinci, la distanta mare insa de 2018.

Totusi, la export se remarca si o alta tendinta.

Daca in volume se observa o scadere, in valoare 2021 a adus un record absolut.

In zece ani, valoarea exportului s-a dublat la 34 mil. euro, ea fiind cu peste 10% mai mare ca in 2019 sau 2020.

Asta inseamna ca desi cantitatea scade, valoarea creste, mai exact exportam vin mai scump, fapt ce ar putea sa pozitioneze Romania mai bine in preferintele consumatorilor straini.

Multa vreme, exportul a fost dominat chiar si de vin vrac, trimis peste hotare si imbuteliat in alte tari sub etichete straine, spun jucatorii din piata.

Acum, exportul este dominat de jucatori mari, precum Cramele Recas, dar se remarca si prezenta unor crame mai mici si mai noi.

In ceea ce priveste destinatia, Germania, Olanda si Marea Britanie au cumparat 70% din totalul vinului trimis anul trecut peste hotare de producatorii locali de licori ale lui Bacchus, potrivit Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri (APEV).

Pe urmatoarele locuri vin alte tari europene, dar si SUA, China si Japonia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE