Stocuri de peste 30 de milioane de tone de hrana in UE. Care sunt sansele unei crize alimentare?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, la nivelul UE, exista stocuri de peste 30 de milioane de tone de hrana, iar riscul unei crize alimentare nu este probabil.

Datorita acestui lucru, lipsa de produse alimentare pe pietele europene nu ar reprezenta un pericol, a declarat Achim Irimescu, ministru plenipotentiar in cadrul Reprezentantei Romaniei la Uniunea Europeana (UE).

“A fost astazi o reuniune a grupului privind planul de contingenta in situatii de criza.

Comisia a venit luni si ne-a spus ca nu e niciun pericol de lipsa de produse alimentare pe piata europeana, pentru ca stocurile arata ca sunt peste 30 de milioane de tone de hrana in statele membre.

Totusi, razboiul a afectat aceste stocuri, pentru ca la Marea Neagra sunt peste 10 milioane de tone de cereale blocate care nu pot fi puse in circulatie.

Citeste si: Noi conditii pentru fermierii care acceseaza subventii APIA. Iata lista completa

Razboiul tinde sa se adauge crizei energetice si cresterii preturilor la importuri, mai ales la ingrasaminte.

In acest sens, Comisia Europeana va prezenta in circa doua saptamani o comunicare privind preturile la energie care, sigur, implica si productia de ingrasaminte care este mare consumatoare de energie si mai ales de gaz.

Ucraina si Rusia sunt mari producatoare de produse agroalimentare, de cereale in primul rand, dar sunt si foarte mari producatori de ingrasaminte si de aici dificultati suplimentare pentru producatorii europeni”, a declarat Irimescu.

Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste sectorul carnii de porc, o propunere din partea Comisiei Europene va viza stocarea privata a acestui produs, dar se poate avea in vedere si utilizarea rezervei de criza in valoare de 450 de milioane de euro, insa “procedura este foarte indelungata”.

“Referitor la propunerile privind sectorul carnii de porc, Comisia a propus in sfarsit o interventie pe aceasta piata.

Anterior, au fost mari discutii in Consiliu si in Comitetul Special Agricol, pentru ca insusi comisarul considera ca banii vor ajunge cu preponderenta la producatorii mari din Europa de Vest si nu peste tot in statele-membre.

Practic, masura este cea a stocarii private, iar acolo unde sunt stocuri importante se mizeaza pe retragerea unor cantitati mari de carne de pe piata. O alta solutie ar fi aplicarea articolului 219 din Regulamentul organizarii comune de piata care vizeaza masuri impotriva perturbarii pietei si se au in vedere solutii de finantare din fonduri necheltuite din bugetul european.

O alta masura ar fi utilizarea rezervei de criza, de 450 de milioane de euro, la care participa si fermierii romani.

Suma este undeva la 10-15 euro/hectar participarea fiecarui fermier roman.

Daca se va utiliza, mari sanse ca fermierii romani sa beneficieze de aceste fonduri nu sunt si atunci ei vor fi net contributori.

Utilizarea rezervei de criza se poate face numai cu acceptul Consiliului si Parlamentului, iar procedura este foarte indelungata.

Ramane de vazut ce se poate face in continuare pentru piata porcului.

Cu certitudine, stocarea privata se va aplica”, a sustinut oficialul roman.

Azomures si publicatia Profitul Agricol au organizat, miercuri, o masa rotunda cu tema “Securitatea alimentara si implicatiile razboiului din Ucraina pentru Romania si Europa”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE