Nini Sapunaru, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din cadrul Camerei Deputatilor, solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurala (MADR) sa umple canalele principale de irigatii pe cheltuiala Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), in contextul secetei pedologice severe.
„Vom solicita ministrului Daniel Constantin sa intervina in regim de maxima urgenta la ANIF pentru a umple principalele canale de irigatii din zonele afectate de seceta pedologica ce afecteaza intr-o mare masura infiintarea culturilor din toamna acestui an. Reducerea rezervei de apa din sol sub punctul de ofilire duce mai departe la scaderea substantiala a productiilor pentru culturile de toamna, cum ar fi rapita, orzul si chiar griul, care au nevoie atit de un sol bine pregatit cit si de cantitatea de apa necesara pentru a putea rasari si a intra in iarna in conditii normale”, a declarat Nini Sapunaru, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlament solicita Ministerului de Finante anularea impozitelor datorate de agricultorii afectati puternic de seceta.
„Solicit Guvernului Romaniei si Ministerului Finantelor Publice, instituirea unei scheme compensatorii de sprijin pentru pierderile de venit, reducerea sau chiar anularea impozitelor datorate de agricultorii afectati si operationalizarea fondurilor mutuale care sa preia riscurile de seceta. Acolo unde nu s-a obţinut venit, din cauza secetei, este clar nu trebuie sa se plateasca impozit pe suprafeţele agricole”, a mai spus Nini Sapunaru.
Ministerul Agriculturii sustine ca, la nivel national, peste 800.000 de hectare sunt afectate de seceta, cea mai grava situatie regasindu-se in nordul Moldovei, acolo unde culturile de soia, porumb si floarea soarelui, au fost efectiv parjolite de soare.
Mai mult decat atat, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a declarat recent ca seceta din acest an a afectat grav culturile agricole si a determinat producatorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile.