Pentru a te asigura ca toate animalele din gospodaria ta raman sanatoase, astfel incat sa ofere o productivitate multumitoare, este important sa iei masuri din timp si sa te asiguri ca acestea sunt pregatite pentru venirea primaverii.
Iesirea din iarna si temperaturile tot mai calde care vor urma, vor favoriza dezvoltarea bolilor si a virusurilor, iar animalele vor trebui sa beneficieze de tratamente eficiente pentru a fi imunizate impotriva acestora.
In cele ce urmeaza vom discuta despre cele mai importante tratamente care trebuie administrate animalelor, odata cu venirea primaverii, masurile care trebuie intreprinse pentru a le asigura igiena, dar si schemele obligatorii de tratament, pe care orice crescator va trebui sa le aplice.
Deparazitarea animalelor, in functie de specie
Deparazitarea de primavara este o operatiune recomandata pentru toate speciile de animale, iar in cazul erbivorelor, aceasta trebuie intreprinsa cu aproximativ 2 saptamani inainte de scoaterea lor la pasunat. In ceea ce priveste speciile rumegatoare, precum bovine, caprine si ovine, se recomanda solutiile injectabile precum Romavermectin sau Romivermetin, dar si suspensiile orale Fasciocid si Romfenbendazol. De asemenea, pentru cabaline se vor administra suspensii orale de Ecvirom.
Deparazitarea este importanta si pentru animalele de companie, care pot fi, de asemenea, afectate de schimbarile petrecute odata cu venirea primaverii. Atunci cand vine vorba despre caini, este important sa te asiguri ca vor beneficia de o schema de tratament conforma cu nevoile lor particulare, asa ca este recomandat sa apelezi la o clinica specializata, care sa poata recomanda un vaccin caini eficient sau, dupa caz, serviciul de stomatologie veterinara.
In ceea ce priveste porcinele, se pot folosi produsele Romoxibendazol si Romivermectin, iar pentru deparazitarea interna la pasari se va utiliza Rombendazol.
Ingrijirea adaposturilor
Pe langa operatiunea de deparazitare, necesara pentru bunastarea animalelor, este important sa prevenim posibilitatea ca animalele din ferma sa contracteze anumite boli, prin buna igienizare a adaposturilor acestora.
In cazul adapostului pasarilor, va fi nevoie sa eliberezi spatiul de toate hranitorile si adapatorile, care vor trebui golite de continut, spalate bine cu un furtun cu presiune si un dezinfectant special, pe care il poti procura de la farmacia veterinara, ce trebuie aplicat cu ajutorul unei carpe. In continuare va trebui sa elimini tot asternutul, asigurandu-te ca indepartezi toate resturile, iar apoi sa speli, cu ajutorul unui furtun cu presiune, atat podeaua cat si peretii. Aplica dezinfectant pe toate suprafetele, asteapta cateva ore pana cand se va usca, iar apoi asaza un strat de rumegus sau de paie pe podea si pune toate adapatorile si hranitorile.
Pentru grajduri, va fi necesar sa scoti toate recipientele de apa si de hrana din spatiu, si sa elimini asternutul, resturile vegetale si gunoiul de grajd, pana cand podeaua devine libera. In cazul in care ai dispozitive fixe de furajare in grajd, care nu pot fi scoase, acestea trebuie curatate bine, cu ajutorul unui furtun cu presiune. Cu ajutorul aceluiasi furtun va trebui sa speli si podeaua si peretii grajdului. In continuare, cu ajutorul unui pulverizator sau chiar a unei pompe de stropit, va fi necesar sa aplici dezinfectatul, atat in interiorul grajdului cat si pe recipientele de hrana si apa, care poate fi procurat din farmaciile veterinare, in dozele si in modul recomandat de medic.
Actiuni de tratament necesare primavara
De mentionat este si faptul ca, pe langa toate aceste metode de tratament si igienizare, fermierii trebuie sa se asigure ca vor fi luate si actiunile sanitar-veterinare, cuprinse in Programul Strategic, care vor fi indeplinite de medicul veterinar, la solicitarea crescatorului.
De exemplu, pentru pasari, este obligatorie vaccinarea impotriva pseudopestei aviare si a antraxului. Tot impotriva antraxului vor trebui vaccinate si bovinele, ovinele, cabalinele sau caprinele, de catre medicul veterinar.
Cu tratamentele si pregatirea optima, animalele din gospodarie vor pasi cu bine in noul sezon si vor fi pregatite pentru a oferi productivitati sporite. Acorda atentie fiecarei masuri de protectie, pentru a asigura bunastarea necuvantatoarelor.