O asociatie de producatori lauda masura de limitare a numarului de porci ce pot fi crescuti in gospodariile populatiei: „Salutam demersul!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Proiectul de lege al Ministerului Agriculturii, de reforma a exploatatiilor in care este practicata cresterea de porci, in care se regaseste si limitarea numarului de porci ce pot fi crescuti in gospodariile populatiei la 5, este laudata de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (ACPCPR).

Reprezentantii organizatiei considera ca aceasta initiativa va clarifica viitorul cresterii porcului in Romania si ca va spriji sectorul traditional.

„Salutam demersul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatatii de suine si adaptarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate in contextul raspandirii catastrofale a virusului Pestei Porcine Africane. Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) considera ca Proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatatii de suine, in forma sa actuala de pe site-ul MADR, este o initiativa indelung asteptata si binevenita, care vine sa clarifice viitorul cresterii porcilor in Romania si sa sprijine preponderent sectorul traditional, sector care se afla sub amenintarea disparitiei, prin ignoranta si indiferenta generala fata de primejdia contaminarii cu Pesta Porcina Africana (PPA), tot mai extinsa in spatiul rural. Acest proiect de ordin nu stabileste norme de biosecuritate, dar constituie baza de pornire pentru definirea acestora de catre autoritatile sanitare veterinare, norme care pot face diferenta intre o dezvoltare durabila a sectorului de cresterea porcinelor din Romania sau prabusirea iminenta a acestuia, cu toate consecintele sale – sociale si economice -, indiferent de tipul de ferma”, sustin reprezentantii APCPR intr-un comunicat.

Reprezentantii asociatiei considera ca ANSVSA ar trebui sa reglementeze toate categoriile de crescatori de porci din Romania si sa adopte prevederile legale cu privire la conditiile de biosecuritate intre cele doua categorii de crescatori.

„Este de datoria autoritatilor centrale si locale sa reglementeze, sa informeze si sa sprijine producatorii locali sa dezvolte cresterea traditionala a porcilor, fara riscul de a-si pierde investitiile prin contaminarea cu PPA, ceea ce inseamna uciderea porcilor si inchiderea fermelor indiferent de dimensiunea acestora. Proiectul de Ordin nu are niciun fel de interdictii de crestere a porcilor sau de a detine animale de reproductie, asa cum speculeaza diferite canale media sau persoane publice care, se pare, sunt interesate mai degraba de disparitia porcului romanesc si nu de continuarea unei traditii care presupune o abordare realista a legislatiei, corespunzatoare noii clasificari”, mai spun producatorii de carne de porc.

APCPR mai semnaleaza ca toti crescatorii de porci din Romania – cu exploatatii mici sau mari – au fost profund afectati inca din 2017 de evolutia continua si agresiva a virusului PPA, care a determinat pierderi de peste 600 milioane de euro doar in exploatatiile profesionale, inchiderea/lichidarea numai in ianuarie 2021 a unui numar de 45 de exploatatii de crestere a porcilor din toate categoriile, scaderea capacitatii de productie la nivel national si a numarului de animale destinate consumului intern de la 75% in 2016 la doar 25% in 2020, ceea ce afecteaza securitatea alimentara a Romaniei pe termen mediu si lung.

„APCPR sustine fara echivoc cresterea porcinelor in sistem traditional, in mici exploatatii, pentru consum familial sau pentru comercializare, insa cu respectarea normelor minime de biosecuritate, conditie obligatorie pentru a evita contaminarea cu PPA si diseminarea virusului in intreaga comunitate. APCPR saluta initiativa legislativa a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sustine masurile de alocare de fonduri nationale sau europene pentru sprijinul dezvoltarii exploatatiilor mici si ramane un partener de dialog pentru autoritati in actiunile de prevenire si combatere a dezastrului produs de Pesta Porcina Africana (PPA) in Romania. In lipsa acestui demers legislativ – si al altora necesare reglementarii sectorului – traditia cresterii porcului in Romania va deveni istorie”, mai spun producatorii de carne de porc.

Nota: Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, preciza, la finele saptamanii trecute, ca Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploatatii de suine vine sa ii protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial in gospodariile proprii, cat si pe cei care au ferme comerciale, si respecta normele legale.

In acest context, ministrul Agriculturii precizeaza ca Ordinul 24/2021 reglementeaza cresterea si miscarea porcilor domestici si clasifica exploatatiile de porci:

Exploatatii non-comerciale (gospodariile taranesti), unde pot fi crescuti pentru consum familial pana la 5 porci; Exploatatii comerciale, unde sunt crescuti porci pentru comercializare. Acestea trebuie sa indeplineasca norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea sa poata fi usor verificata. De asemenea, trebuie sa aiba eficienta luarea unor masuri sanitar veterinare in cazul aparitiei unor boli majore.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE