PNDR: Speciile de pomi fructiferi cu cel mai mare punctaj la accesarea fondurilor europene

Facebook
Twitter

Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze si in acest an fonduri europene nerambursabile pentru pomicultura, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020. Cei care doresc sa realizeze asemenea investitii este important sa cunoasca faptul ca exista o serie de pomi si arbusti fructiferi eligibili pentru finantare, potrivit Ghidului solicitantului 2016 pentru Submasura 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole”.

Fondurile europene alocate submasurii 4.1a in acest an sunt de peste 70 de milioane de euro, suma fiind impartita astfel: sector exploatatii pomicole – 65.586.064 euro si sector obtinere material de inmultire si plantare fructifer – 5.000.000 euro, conform datelor AFIR.

Speciile de pomi fructiferi eligibile pentru sprijin prin subprogramul tematic pomicol sunt:

  • Pomi fructiferi: Mar, Par, Gutui, Prun, Cires, Visin, Cais, Piersic, Nectarin, Nuc, Migdal, Alun, Castan.
  • Arbusti fructiferi: Coacaz negru, Coacaz rosu, Coacaz alb, Agris, Zmeur de gradina, Afin de cultura, Mur de gradina, Mur cu ghimpi sau fara, Maces, Soc negru, Trandafir pentru petale, Lonicera caerulea, Corn, Catina, Scorusul negru (aronia).
  • Capsun.

Proiectele depuse pentru accesarea fondurile nerambursabile vor fi selectate si pe baza principiului speciei pomicole prioritare. Acestea sunt, conform Ghidului Solicitantului, piersic, nectarin, mar, arbusti, cais, cires.

Pentru speciile piersic si/sau nectarin si/sau cais proiectul solicitantului va primi 10 puncte. In cazul arbustilor fructiferi, acestia vor fi primi 8 puncte. Pentru cires se va acorda 6 puncte, iar pentru mar 4 puncte.

Punctajul se acorda proportional in situatia in care specia prioritara este majoritara (procentul cel mai mare) din punct de vedere al dimensiunii economice (SO) in total dimensiune economica a plantatiilor pomicole propuse prin proiect.

Pentru a beneficia de punctajul aferent acestui criteriu, componenta majoritara a proiectului (>50%), din punct de vedere valoric, trebuie sa fie reprezentata de investitii in infiintarea si/sau reconversia plantatiilor pomicole.

In cazul formelor asociative pentru acordarea punctajului se va lua in considerare specia prioritara majoritara din punct de vedere al dimensiunii economice (SO), existenta la momentul solicitarii sprijinului, fata de dimensiunea economica cumulata a plantatiilor pomicole detinute de membrii formei asociative (toate speciile eligibile ce pot fi regasite in cadrul capitolului 2.4 al ghidului). Investitia trebuie sa fie destinata speciei prioritare majoritare.

In cazul in care prin proiect se propune infiintarea unor suprafete egale, cultivate cu specii prioritare, se va acorda punctajul superior, in functie de speciile propuse.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE