Fermierii care doresc sa isi modernizeze exploatatiile de familie au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Submasurii 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, din cadrul noului PNDR 2014-2020.

Selectionarea proiectelor de finantare depuse se bazeaza pe o serie de principii, mentionate in Ghidului Solicitantului, prin intermediul carora fiecare dosar primeste un punctaj, pe langa auto-evaluarea realizata de fermier.

Va prezentam in acest articol criteriile de selectie a proiectelor pentru Submasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Primul dintre ele se bazeaza pe principiul nivelului de calificare in domeniul agricol al solicitantului (in functie de nivelul de educatie si/sau calificare in domeniul agricol). Se va acorda astfel:

  • 20 de puncte daca solicitantul a absolvit cu diploma de studii superioare in domeniul agricol, agro‐alimentar, veterinar sau economie agrara.
  • 15 puncte daca solicitantul a absolvit studii postliceale si/sau liceale in domeniul agricol, agro‐alimentar, veterinar sau economie agrara.
  • 10 puncte daca solicitantul prezinta dovada urmarii unui curs de calificare de minimum Nivel I in domeniul agricol, agro‐alimentar, veterinar sau economie agrara finalizat cu un certificat de competente profesionale eliberat de un furnizor de formare profesionala a adultilor recunoscut de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) sau recunoasterea de catre un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale autorizat ANC a competentelor dobandite ca urmare a experientei profesionale.
  • 5 puncte daca solicitantul prezinta dovada de absolvire a unor cursuri de initiere/instruire/specializare in domeniul agricol, agro‐alimentar, veterinar sau economie agrara, care nu necesita un document eliberat de formatorii recunoscuti de catre ANC si presupune un numar de ore sub numarul de ore aferent Nivelului I de calificare profesionala.

Un alt principiu de selectie al proiectelor se refera la sectorul vizat: zootehnic (bovine, apicultura, ovine si caprine) si vegetal (legumicultura, inclusiv productia de material saditor, pomicultura si productia de seminte).

  • Legumicultura – 15 puncte
  • Producere de samanta/material saditor – cu exceptia celor pentru legumicultura – 12 puncte
  • Pomicultura, cu exceptia pepinierelor pomicole – 10 puncte
  • In sectorul zootehnic se acorda 15 puncte pentru o ferma de bovine, 12 puncte pentru Apicultura si 10 puncte pentru ovine si caprine.

De asemenea, selectarea proiectelor se bazeaza si pe principiul potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate.

  • Proiectul este implementat intr‐o zona cu potential ridicat – 30 de puncte
  • Proiectul este implementat intr‐o zona cu potential mediu – 25 de puncte

Puncte importante, maxim 30, se pot acumula si cu daca exploatatia vizata se incadreaza in dimensiunea de ferme mici, conform definitiei din OUG nr. 43/2013 – (8.000 – 11.999 € SO).

Totodata, daca ferma vizata isi propune sa creasca rase autohtone sau sa valorifice recolte pe baza soiurilor romanesti, solicitantul poate primi 5 puncte. Solicitantul demonstreaza ca detine/dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta, pe toata durata de implementare a acestuia, nucleul de rase indigene, respectiv soiuri autohtone (indiferent de ponderea acestora masurata in SO).

Share on Facebook