septembrie 28, 2020

Plantaţiile de căpşuni sunt o afacere profitabilă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O familie tânără nu a renunțat la visul de a avea o afacere profitabilă din cultivarea unui soi rar întâlnit în părţile noastre, chiar dacă a fost la un pas de a pierde tot ce a investit.

Cu o pasiune aparte pentru grădinărit, Vasile și Olesea Potereanu din satul Puhoi, raionul Ialoveni, din Republica Moldova, spun că și-au dorit să aibă o afacere profitabilă, frumoasă și „gustoasă” acasă. Vasile și nașul său au descoperit acum patru ani soiul remontat californian „Aromas” în Ucraina și atunci a apărut ideea pentru a iniția o afacere agricolă. Totuși, speranțele le-au fost spulberate chiar după primul an de la cultivare, scrie ziarulnational.md.

„A fost un an greu. Nu cunoșteam încă multe despre tehnologia creșterii căpșunilor și a fost un an foarte secetos. Era vorba de investiții pentru un hectar de căpșuni. Numai firele de răsad au costat vreo 500 de mii de lei. Nașul a spus că renunță, iar noi nu știam cum să procedăm. Ne doream să continuăm, dar ne era frică de un nou eșec”, își amintește agricultorul.

Disperarea nu i-a învins pe soții Potereanu care au decis că cea mai bună alegere este să meargă mai departe. Au selectat stolonii care au mai rămas și au acum zece ari de pe care vând și căpșune, dar și răsad. Astfel, în grădina tinerilor agricultori găsești o plantație de căpșuni sădiți pe biloane acoperite cu peliculă și folie neagră pentru a proteja plantele de insectele dăunătoare. Stolonii sunt plantați la distanța de 30-35 cm și este instalat un sistem de irigare prin picurare. Printre biloane a fost distribuit rumeguș pentru a stopa creșterea buruienilor. „Datorită acestei tehnologii de plantare, căpșunele sunt mereu curate și lucesc de sănătate. Fructul de căpșun este la mare căutare, însă noi facem față acesteia și pentru că aducem un soi rar întâlnit în R. Moldova”, a precizat Vasile Potereanu.

Soiul californian „Aromas” este un soi remontat, ceea ce permite obținerea roadei începând cu luna mai și până toamna târziu. Fructul este de mărimi medii și mari, foarte gustos și aromat, ușor transportabil și care își menține mai mult timp prospețimea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE