Victor Ponta la Argitim Fetești: După 25 de ani, începem să câștigăm pariul cu agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul unei vizite de lucru la Agritim Fetești, societate agricolă ce cultivă cereale și plante tehnice pe circa 3.600 de hectare, că pariul cu agricultura începe să fie câștigat.

“Pot să spun și sper să nu exagerez că după 25 de ani în sfârșit începem să câștigăm pariul cu agricultura. Și în sfârșit nu mai avem prea multe hectare nelucrate, oamenii primesc banii la timp, subvențiile și toate celelalte drepturi pe care le obțin. Începem să avem o agricultură performantă și faptul că după 20 și ceva de ani România a importat mai puține alimente decât a exportat e un semn foarte bun și anul acesta va fi în același sens. Și cel mai important lucru este faptul că cei care muncesc și trăiesc din agricultură, din zootehnie, încep să nu mai muncească degeaba sau să aducă bani de acasă”, a afirmat premierul Victor Ponta.

Șeful Guvernului și ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, au vizitat mai multe culturi agricole, toate beneficiind de sisteme de irigații, silozul construit de administratorii societății cu fonduri europene, stația proprie de producere a electricității prin montarea de panouri fotovoltaice, dar au și discutat cu agricultorii despre problemele acestora.

“Încă o dată mă alătur apelului domnului ministru Constantin către toți agricultorii din România de a investi în irigații. Am aflat aici de la domnul Nica că cei care folosesc irigații au producții mai mult decât duble față de cei care nu le folosesc. (…) Este problema legată de creditele pe care le primesc agricultorii și de dobânzile foarte mari, de modul în care subvenționăm, în special exploatațiile medii. (…) Aici sunt 700 de oameni care dacă și-ar lucra fiecare bucățica lui, vă dați seama că numai producție serioasă nu ar avea. (…) Sunt probleme pe care încercăm să le îndreptăm”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a anunțat că marți va merge la Ministerul Agriculturii pentru a inaugura împreună cu ministrul Daniel Constantin noua sesiune de proiecte pe Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

“Așa cum am văzut aici un siloz modern și mijloace moderne de depozitare în care 50% din bani au fost de la Uniunea Europeană și 50% ai proprietarului, la fel trebuie să sprijinim în continuare infrastructura, pentru că degeaba avem producție dacă nu avem depozitare, prelucrare și o să depindem întotdeauna de mari cumpărători care vin și cumpără foarte ieftin și după aceea vând scump în altă părți”, a afirmat premierul.

Acesta i-a asigurat pe agricultori că vor fi sprijiniți cu absolut tot ce depinde de Guvern și de politicile la nivel european.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a menționat, totodată, că guvernanții au o strategie clară de dezvoltare a agriculturii, dar și fonduri europene la dispoziție pentru implementarea ei.

“Este pentru prima dată după foarte mulți ani când avem o strategie foarte clară și mai mult decât atât avem și fondurile pentru a o implementa. Mă refer la refacerea infrastructurii de irigații în totalitate cu o sumă din fonduri europene de 370 milioane de euro din perspectiva 2014-2020 la care se adaugă 140 milioane de euro, sume care sunt deja în fază de implementare”, a precizat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE