Pana in prezent, peste 9.800 de fermieri au depus cereri de despagubiri pentru seceta, iar numarul de beneficiari este estimat la 30.000, a precizat Adrian Pintea, directorul APIA.
„La sfarsitul lunii august, Guvernul Romaniei a aprobat ordonantele de urgenta privind instituirea a patru noi scheme de ajutor si deja din data de 3 septembrie am demarat primirea cererilor de plata pentru aceste scheme la nivelul centrelor locale, cele 265, respectiv 42 de centre judetene. Si aici daca ma refer la schema de ajutor acordat producatorilor agricoli care au infiintat culturile agricole in toamna anului 2019 afectate de seceta, repet si eu, ultima zi de depunere a acestor cereri este 15 septembrie, iar o alta schema de plata este ajutor sustinut pentru crescatorii de bovine, in contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19, la fel, termenul de depunere este 29 septembrie”, a declarat Adrian Pintea.
Pintea a mai precizat ca termenul limita de depunere a cererilor pentru crescatorii de suine si pentru cei din domeniul avicol este tot 29 septembrie.
Numarul de cereri depuse pana in prezent
Adrian Pintea a afirmat ca pana in data de 7 septembrie au fost depuse pentru seceta 9.814 cereri, pentru o suprafata de 200.000 de hectare. Pentru bovine au fost depuse 5 cereri, pentru suine 6 cereri, iar pentru pasari 4 cereri.
„La seceta estimam undeva potentiali beneficiari in jur la 30.000, la bovine 950 – 960 de beneficiari, la pasari si la suine undeva in jur la 250 – 260 de beneficiari. Cu siguranta toti vor avea timp sa isi depuna aceste cereri si rugamintea este sa se prezinte la centrele locale, respectiv centrele judetene”, a mentionat Adrian Pintea.
Alocarea financiara aferenta Romaniei privind platile directe acordate fermierilor din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru campania 2020 a fost de 1,943 miliarde de euro, iar pana in prezent APIA a autorizat doar din platile directe 1,890 de miliarde de euro, la care se adauga platile din FEGA pentru masurile de piata, comert exterior, promovarea produselor agricole, platile din Fondul European de Dezvoltare Rurala si platile din bugetul national.
„Astfel ca, per total, in campania 2019 APIA a autorizat la plata, spun eu, o suma record de peste 2,93 de miliarde de euro, rata de absorbtie a fondurilor fiind in acest an de 99% in, asa cum stim cu totii, un an atipic, marcat de evenimente fara precedent pe care le cunoastem cu totii, respectiv pandemia de coronavirus, conditiile meteorologice nefavorabile si asa mai departe”, a spus Adrian Pintea.