Pârvan, AOAR: Avem aur energetic în agricultură de care nu vrea nimeni să discute pentru că în energie favorizăm „eolienele” și „solarele”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, a declarat că agricultorii români ar avea mult mai mult de câștigat dacă ar privi producția ca resursă de energie, decât să închirieze terenurile celor care înființează parcuri eoliene și a criticat autoritățile pentru că favorizează investițiile de acest tip.

„În agricultură avem aur energetic de care nu vrea nimeni să discute pentru că favorizăm în energie eolienele și solarele, care ne mănâncă din pământ și care au alte substraturi. Planul de biomasă făcut de Ministerul Economiei din 1990 cu Agenția olandeză de Mediu zace și acum în sertarele Ministerului Economiei. Vorbeam de el și în 2009, cel puțin de biomasă ca și resursă energetică. Domnilor, aveți și stați pe rezerve de energie”, a declarat secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, într-o conferință pe teme agricole organizată de cotidianul Bursa.

Cristian Pârvan a dat un exemplu prin care s-a demonstrat, încă din 2010, că agricultorii care au o fermă de 1.000 de hectare, fie că este una asociativă, fie individuală, pot să producă de pe 100 de hectare biocombustibil pentru efectuarea lucrărilor agricole fără să mai depindă de carburanți folosi, ca motorina. Cu toate acestea, proiectul nu a fost luat în considerare, deși testele au fost făcute și de oameni politici care la acea vreme dețineau funcții la nivel local, a mai spus Pârvan.

„Avem încă resurse extraordinare de valoare adăugată în agricultură. Câtă lume se gândește să-și protejeze câmpurile și să facă perdele de protecție? Avem un Institut Național de Cercetare de Mașini Agricole, care are mașini de plantat automat perdele forestiere. Putem cu un anumit tip de plantație energetică, care se exploatează la 2-3 ani pentru că are o creștere rapidă, să facem pelete cu masa lemnoasă și să facem încălzire cu pelete”, a spus Cristian Pârvan.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE