Buletin agrometeorologic pentru perioada 29 septembrie-3 octombrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, în perioada 29 septembrie-3 octombrie 2014 va predomina o vreme normală sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole, cu amplitudini termice ridicate între zi şi noapte.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…20° C, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 14…25° C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0…14° C, în aproape toată ţara, valori mai scăzute, -3…0° C, înregistrându-se în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 12…23°C, optimă desfăşurării fazelor de creştere şi dezvoltare la culturile semănate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă.

Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor zonelor de cultură.

Caracteristici agrometeorologice

Rrezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Oltenia, Banat, Maramureş, pe suprafețe extinse din Crişana, Transilvania, vestul Munteniei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, local în sud-vestul şi centrul Transilvaniei, izolat în vestul Crişanei,

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, în zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor putea desfăşura uşor mai lent.

La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.

Porumbul va parcurge predominant maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea, pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Sfecla de zahăr va parcurge acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar cartoful, uscarea vrejilor şi recoltarea.

Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

La culturile de toamnă (rapiţă, orz) însămânţate în epoca optimă se vor înregistra germinarea-răsărirea (20-100%) şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată lucrările de semănat.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat se vor desfășura în condiţii bune.

Recomandări de specialitate

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea arăturilor adânci de toamnă în stratul de sol 0-20 cm/ogor;
  • Pregătirea terenurilor şi semănatul culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE